Srbija je imala jasnu namjeru uništenja Hrvata

Vukovar, obljetnica, jna, Srbija, genocid, Hrvatski pravni tim, na Međunarodnom sudu pravde, Zločin
Argumentirali su postojanje namjere kao ključnog dijela zločina genocida koji je, prema hrvatskoj tužbi iz 1999., Srbija izvršila tijekom rata od 1991. do 1995. Srbija je kriva jer nije spriječila genocid i kaznila počinitelje, a JNA je znala za genocidnu namjeru paravojnih skupina. Dokazi su kristalno čisti, rekao je član tima Peter Sands.

Dokazat ćemo da je Srbija počinila genocid

Britanski profesor prava tvrdi da su paravojne skupine, koje su uništile cijela hrvatska sela, zaseoke i gradove, djelovale uz znanje JNA koja ih je naoružavala. Kao dokaz priložio je obavještajni dokument JNA po kojem je jasno da su časnici bivše vojske znali za to da se Arkanovi "Tigrovi" oko Vukovara bave kriminalom i čine masovne zločine.

Bilo koje sistematsko uništenje dijela skupine čini genocid, čak i ako je broj ubijenih malen, rekao je profesor iz Londona. Podsjećajući na presudu u slučaju "BiH protiv Srbije" iz 2007., Sands je istaknuo da je genocid u Srebrenici utvrđen jer je dokazana namjera uništenja muslimana na tom ograničenom području, iako prema presudi nije počinjen genocid u cijeloj BiH.


"Zločini nisu bili izolirani incidenti nego sustavni"

Bila je to genocidna kampanja s ciljem potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine. Ta skupina bili su Hrvati u selima i gradovima koje je napala Srbija, rekla je članica tima Jana Špero pred Medunarodnim sudom pravde. Prema njezinim riječima, napade je osmislio službeni Beograd, a predvodila ih je bivša JNA. Špero kaže kako Hrvatska optužuje Srbiju za smrt 12,500 ljudi, stradanja 7,700 logoraša, 1.500 uništenih vjerskih objekata i od Beograda traži podatke o 865 nestalih.

Hrvatski pravni tim iznijet će u nastavku suđenja reprezentativne slučajeve zločina u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici i Dalmaciji, najteže stradalim područjima u ratu od 1991. do 1995. O zločinima počinjenim u Vukovaru svjedočio je Frano Kožul, a svjedok stručnjak bila je Sonja Biserko. Njihov sadržaj svjedočenja zaštićen je do kraja usmene rasprave 1. travnja.

Na konferenciji za novinare na Međunarodnom sudu pravde ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je glavni cilj pokazati što se stvarno dogodilo u ratu od 1991. do 1995. Prema njegovim riječima, Hrvatska ne "odlazi u prošlost", nego se drži konkretnog vremenskog razdoblja u kojem su se dogodili zločini koji se ne pamte u Europi od Drugog svjetskog rata. To su najružniji događaji iz rata... Dali smo prikaz događaja sa svim masakrima, svim mjestima, gradovima i selima koja su postala simbolična mjesta u našim sjećanjima, rekla je voditeljica tima Vesna Crnić-Grotić.

hrt.hr