Sprema se pokolj neviđenih razmjera

venecuela
... ekonomske krize, javlja CNN.

Istovremeno, državna izborna komisija optužena je da odgađa održavanje referenduma koji bi mogao da dovede do skraćenja njegovog mandata. U Venecueli vlada nestašica hrane i osnovnih potrepština, lijekova, česte su restrukcije struje, a inflacija prijeti da poraste do 700 odsto.

"Nema hrane, nema papira, nema lijekova. Mi umiremo. Molimo vas da pomognete Venecueli. Ovome nema kraja. Maduro, moraš da shvatiš da je tvoje vrijeme isteklo", rekla je Marija Alvares, demonstrantkinja, za CNN.

Lideri opozicije se nadaju da će ovi protesti dovesti do povijesnog preokreta. Oni su najavili da će se protesti nastaviti sve dok se ne raspiše referendum. Za 14. rujna najavljen je protest "Dan nacionalne mobilizacije". Vlasti navode da opozicija u akciji koju je opisala kao "zauzimanje Karakasa" nije uspjela da okupi milijun ljudi, što joj je bio cilj.

"Nacija je trijumfovala. Željeli su da zaplaše ljude, ali ljudi su ovde. Spriječili smo pokušaj državnog udara i izazivanje nasilja i smrti u Venecueli i Karakasu", rekao je Maduro na skupu u centru glavnog grada.

Manja skupina demonstranata sukobila se sa policijom na kraju mitinga, koji je generalno protekao u miru. Policija je ispalila gumene metke na demonstrante, ali nije prijavljeno da li je neko teže povređen. Obje strane upozoravaju na moguće žešće sukobe i međusobno se optužuju da podstiču nasilje na ulicama.

Maduro je rekao svojim pristalicama da budu spremne da brane vladu u slučaju državnog udara.