Sprema se odlučna bitka protiv Islamske države, bit će to pravi pokolj

15.07.2015

Deseci tisuća šijitskih militanata okupljeno je pred vratima Faludže, grada udaljenog od Bagdada samo 60 kilometara, a kojeg borci Islamske države drže pod okupacijom sada već 18 mjeseci.

Procjene vojnih analitičara su kako je riječ o odlučujućoj bitci, piše britanski Independent.


"Faluđa je opkoljena. Osvojit ćemo ju dio po dio", potvrdio je brigadir Ali Musaleh, šijitski zapovjednik, među borcima poznat kao iskusan zapovjednik krovne organizacije Hashd al-Sha'abi, koja okuplja oko 40 paramilitarnih uglavnom šijitskih vojnih snaga, ustrojenih isključivo za eliminaciju ISILa s područja Iraka, a financira ga čak i Iran.

Istovremeno, irački je premijer Haider al-Abadi pozvao sunarodnjake da se, kako je rekao: "osvete kriminalcima Daesha na bojišnici zbog zločina koje su počinili protiv nenaoružanih civila" dodajući kako su Iračani odlučni u namjeri da ih izbace iz svoje zemlje. U svojoj izjavi premijer je upotrijebio riječ Daesh, koja je arapski sinonim za ISIL, a koja se smatra pogrdnom i izaziva bijes kod boraca Islamske države.

Naime, na specifičan način, riječ, koja je doslovce tek arapski prijevod skraćenice ISIS ili ISIL, u sebi nosi i novi značaj. Slična je arapskoj riječi "dahes", a koja ponajbliže znači "onaj koji je konfliktan".

Do 120.000 naoružanih dobrovoljaca

Organizacija Hashd al-Sha'abi uglavnom je oformljena od šijitskih dobrovoljaca koji su se okupili nakon pada Mosula, a na poziv velikog ajatolaha Ali al-Sistanija. Mnogobrojni su i u spremnosti na borbu do smrti u jednakom su rangu sa borcima Islamske države. Također su snažno motivirani vjerom i do sada su bili uspješni u borbama oko Bagdada.

Međutim, slabo su naoružani, nemaju dovoljno vojnog iskustva, a i zapovjedni kadar im nije impresivan. Pa ipak, procjene su kako ova organizacija okuplja od 60 do 120 tisuća naoružanih dobrovoljaca.

Hashidski pukovnik Salah Rajab, koji je izjavu novinaru Independenta dao ranjen i iz bolesničke postelje u Karbali, upozorio je na problem nedostatnog iskustva njegovih boraca, ali i otkrio neke nove taktike ISILa. "Daesh (ISIL) kontinuirano upada u naš sustav komunikacija. Otkriva naše planove i nanosi nam velike gubitke." Iskustva boraca koji su sa njima došli u kontakt su različita, ali sva odaju sofisticiranost vojske Islamske države.

Borba za svaku ulicu

Jedan od primjera u istoj je bolnici iznio ranjeni 18-godišnji borac Hashida, rekavši: "..otvorili su snajpersku vatru po nama. Nas 13 povuklo se u obližnju ruševnu kuću i tada smo shvatili. Cijela je bila minirana. Pukim čudom sam živ", posvjedočio je Omar Abdullah.

Nakon niza gubitaka na bojišnicama diljem zemlje, iračkoj je vlasti neophodna pobjeda kod Faluđe. Iscrpljeni borbama, slabo opremljeni vojnici Hashida jedina su militantna organizacija kojom vlast i dalje upravlja. Osim financijske potpore Irana, u bitci za Faluđu šijitski će dobrovoljci imati i asistenciju iz zraka.

Sjedinjene Američe Države iračkoj su vlasti jasno dale do znanja u Tikritu i Ramadiju kako će zračnu podršku pružiti isključivo regularnoj vojsci Iraka, ne želeći sufinancirati i podržavati one koji su pod kontrolom Irana. Pa ipak, sinoć je bagdadsku zračnu luku Balad dopremljeno čak 36 američkih borbenih F -16 Fighting falcona.

Sve ostale bitke, poput one za Ramadi, su odgođene. Faluđa će se, procjenjuju analitičari, braniti ulicu po ulicu, prsa o prsa i uz ogromne ljudske i materijalne štete. Civili su i dalje u gradu.

net.hr

Tagovi: borba irak ISIL
loading...