Špijunska afera u Srbiji: Spominje se i Hrvatska

Srbija, srbijanska sigurnosna agencija BIA, snimak, afera, Srbija, snimka

Nakon što je objavljena snimka na kojoj ruski obavještajac navodno predaje novac nepoznatoj osobi sa srpske strane, državni vrh je zakazao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Srpske vlasti se inače ne odlikuju prevelikom transparentnošću kada su ovakvi slučajevi u pitanju i zato je iznenađujuća bila brzina kojom je potvrđena autentičnost snimke, piše Deutsche Welle.

Kako je beogradskim medijima priopćio Relja Željski, načelnik analitike Sigurnosno-informativne agencije (BIA), „snimka je autentična i na njoj se nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban"

Službenik BIA-e je u istom dahu pokušao da donekle amortizira činjenicu da je riječ o ruskom špijunu, rekavši „da obavještajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriju Republike Srbije, a on se de facto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju". „Naprotiv, i druge velike sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenut ću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvijek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski.

Uslijedila je i reakcija Moskve. „Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog karaktera, i ništa ne može na to utjecati", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrj Peskov. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da je video o špijunima „provokacija uoči važnih susreta na vrhu“ te je istakla „da ne razumije priopćenje srpske vlade kako je situacija veoma ozbiljna".

Srbija ojačava vojnu neutralnost

Načelnik analitike BIA je istaknuo da je poznat identitet druge osobe i da je riječ o „visokom srpskom dužnosniku s oficirskim činom“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, javnost obavijestio da je riječ o umirovljenom potpukovniku Vojske Srbije Z. K. i da je snimka nastala u prosincu 2018. godine. Navedeni Z. K. je predmet interesa srpskih službi sigurnosti od 2012. godine, kada je imao kontakte i s pripadnicima hrvatskih obavještajnih službi.

Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija izložena snažnom radu stranih obavještajnih službi i posebno apostrofirao pojedine vojne izaslanike koji, kako kaže, u uniformama posjećuju Sandžak i tamo razgovaraju o političkim rješenjima koja bi rušila Srbiju. „Riječ je o predstavnicima austrijske, njemačke i bugarske službe“, istaknuo je Vučić.

Upitan o utjecaju te špijunske afere na odnose Srbije i Rusije, predsjednik Srbije kaže da mu nije jasna logika u svemu ovome, da Srbija ničim nije ugrozila ruske interese i da se nada kako predsjednik Rusije Vladimir Putin nije bio obaviješten o tom djelovanju. „Sve će nas ovo natjerati da još snažnije radimo na vojnoj neutralnosti Srbije, i Srbija se neće okretati k NATO-u“, naglasio je Vučić.

Zataškavanje drugih afera?

Dramski zamah koji je špijunska afera dobila kod srpskih vlasti za Predraga Petrovića, izvršnog direktora Beogradskog centra za sigurnosnu politiku, predstavlja „pokušaj Aleksandra Vučića da ovom aferom s ruskim špijunom zataška jednu drugu aferu s Krušikom i trgovinom naoružanjem".

Takav utisak, nastavlja Petrović za DW, imam zbog toga „što naprosto nije uobičajeno da se na ovakav način obznanjuje snimka s ruskim špijunom, koja je inače nastala prije godinu dana, a ni nakon obraćanja predsjednika mi i dalje nemamo nikakve detalje tog slučaja. Mi imamo neke snimke gdje ne znamo tko je iz Srbije bio s druge strane, što su te osobe planirale, jesu li oni planirali neki napad ili atentat, i sve je ovo što smo čuli nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost jako uopćeno i neuvjerljivo. Zato i ne vjerujem da jedna ovakva afera može utjecati i na odnose Srbije i Rusije", ocjenjuje Petrović.

Predrag Petrović primjećuje da je „posao svih obavještajaca da vrbuju svoje suradnike i ne zna zašto je ovo sada toliko specijalan i specifičan slučaj". "Uostalom, mi u okviru srpske vlade imamo neke ljude koji važe za ’ruske ljude’ i ne vidim da se oko toga diže neka velika prašina u javnosti."

Domaća korupcija glavni krivac?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je čitavu aferu s ruskim špijunom stavio i u kontekst napada na srpsku namjensku industriju. Kako je tvornica Krušik važan dio te industrije, najnovija afera s ruskim obavještajcem predstavlja za Aleksandra Vučića dio koordiniranih napora stranih službi da se u Srbiji uništi proizvodnja naoružanja.

„Dokumenti jasno pokazuju da je Krušik poslovao na vlastitu štetu i da su se na njihov račun bogatile privatne firme, prije svega firma GIM, koja je u vezi s ocem ministra policije Brankom Stefanovićem. Ako, dakle, moramo razmišljati o nasrtajima na namjensku industriju, onda su to korupcija i kriminal unutar Srbije, a ne nitko izvana“, naglašava Petrović.

Tko je u "obavještajnoj kanalizaciji"?

Predsjednik Srbije je posebno skrenuo pažnju i na jednu zemlju „koja predstavlja obavještajnu kanalizaciju zbog toga što obavlja poslove za interese nekih većih zapadnih zemalja“. Aleksandar Vučić nije precizirao na koju zemlju misli, ali pretpostavlja se da je riječ o Bugarskoj, jer je tamošnji portal Arms watch objavio dosta podataka o prodaji srpskog naoružanja, prenosi Index.hr.

Predrag Petrović primjećuje da su se tim temama bavili i domaći novinari u Srbiji i kaže: „Ne bi začudilo da je mislio i na naše novinare iz Srbije i da su svi oni dio te jedne obavještajne kanalizacije koja pokušava srušiti vlast Srpske napredne stranke“, zaključuje izvršni direktor Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.