Španjolska na nogama: Otvorena birališta u Kataloniji

katalonija

Španjolska policija poslala je pojačanje, a u Barseloni još prije svitanja put Katalonije krenulo je stotinak policijskih vozila. Izborna komisija za nadgledanje glasanja je rasformirana, a tisuće policajaca je raspoređeno kako bi blokirali ulaz na birališta.

Španjolske vlasti zaplijenile su prethodno glasački materijal, ali lokalni mediji javljaju da se na nekim biralištima nalaze nove glasačke kutije. Katalonska vlada priopćila je danas, sat vremena uoči početka planiranog referenduma o nezavisnosti Katalonije koji Madrid osporava, da će on biti održan i pozvala birače da glasaju na bilo kom biračkom mjestu koje je otvoreno u slučaju da je španjolska policija prethodno zatvorila njihovo biralište.

Birališta u Kataloniji su otvorena! Katalonci će u narednih 11 sati, moći da glasaju za ili protiv katalonske nezavisnosti. Katalonska vlada poručila je građanima ove španjolske pokrajine da mogu glasovati na bilo kojem biračkom mjestu, ako je policija zatvorila biralište na koje su registrovani. 

Također, Katalonci će moći glasati i kod kuće, na listiću koji sami odtiskaju. Prije otvaranja birališta, društvenim mrežama počeli su kružiti fotografije i video-snimci sa birališta na kojima specijalci pokušavaju odnijeti birače koji su blokirali ulaze.