Soros: EU je zajednica vjerovnika i dužnika

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
...simpoziju u Kielu u Njemačkoj pod nazivom 'Budućnost Europe', rekavši da se Europska unija iz zajednice suverenih i ravnopravnih zemalja pretvorila u odnos između vjerovnika i dužnika, prenosi Business Insider.

'Završena je kriza eura. To je postalo i službeno poslije njemačkih izbora uoči kojih se nije ni razgovaralo o pravilima koja uređuju euro. Ipak, sustav koji je nastao nakon krize daleko je od zadovoljavajućeg. Mainstream ekonomisti bi to nazvali inferiornom ravnotežom, a ja smatram da je to daleko od uravnotežene situacije', kazao je Soros, prenosi Business Insider.

'Kriza eura već je pretvorila Europsku uniju u nešto radikalno drugačije od onoga za što je izvorno bila namijenjena. EU je trebao biti dobrovoljna zajednica suverenih i ravnopravnih država koje su predale dio svoje suverenosti za opće dobro. To se pretvorilo u odnos između vjerovnika i dužnika koji je po svojoj prirodi prisilan i nejednak', kazao je Soros.

'Eurozona je sada u blagom skoku na čelu s Njemačkom, ali jako zadužene zemlje daleko zaostaju', naglasio je Soros. 'Priznavanje pogrešaka i identificiranje zabluda koje su dovele do trenutne situacije je prvi korak, ispravljanje pogrešaka je drugi. Samo Njemačka može pokrenuti taj postupak jer je kao zemlja s najvećim vjerovničkim sposobnostima 'za volanom' EU-a. Ako država dužnik pokuša to učiniti, samo će pogoršati svoj položaj', pojasnio je Soros.

'Priznavanje i ispravljanje pogrešaka nikada nije lako. U ovom slučaju nema sramote jer je situacija toliko komplicirana da je zapanjila svaki um. Ukoliko to učini, Njemačkoj bi ostatak Europe dugotrajno bio zahvalan. Ukoliko to ne učini, stvar će biti puno gora. Stvorena je noćna mora u kojoj žrtve sadašnjih politika moraju budne živjeti svoje živote', upozorio je Soros.