Smrtonosna droga na granicama BiH: 'Blow' liči na marihuanu, ali živote odnosi u sekundi!

droga
... i u Hrvatsku, a čije korištenje može da dovede do smrtnog ishoda, stavljena je od strane Vladine komisije Srbije na listu zabranjenih, kažu za Telegraf.rs iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici.

- Naša vladina komisija je stavila i ovu supstancu na listu zabranjenih, na osnovu sistema ranog upozorenja kojim se europske zemlje međusobno upozoravaju na opasnosti od novih sintetisanih droga, ali prema mojim izvorima kod nas nije otkrivena pod tim imenom na terenu, tj. ilegalnom tržištu, što ne znači da je nema pod drugim imenom - objasnila je za Telegraf.rs, prim.mr sc dr Mira Kovačević, predsjednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti ovisnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije i v.d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Oni koji konzumiraju ovu drogu su na korak od smrti, a sigurno da uništavaju svoje zdravlje, jer izaziva niz zdravstvenih smetnji.

- Dokazano je i poznato da su sintetski kanabinoidi izuzetno toksični i štetni za ljudsku upotrebu. U cijeloj Europi registruje se niz trovanja, čak i sa smrtnim ishodom kod korištenja ove supstance. Simptomi trovanja sintetskim kanabinoidima su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u grudima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivni poremećaji - kaže dr Mira Kovačević.

"Blow" droga koja je dizajnirana da oponaša dejstva kanabisa, prvi put je u Hrvatskoj zaplijenjena ljetos u Osječko-baranjskoj županiji, međutim, tek je u rujnu utvrđeno o čemu je riječ.

- To je droga iz četvrte generacije sintetskih kanabinoida, inače dizajniranih s ciljem da oponaša dejstva kanabisa, a pronađena je u biljnoj mješavini sadržanoj u crno-žutim plastičnim omotima u Hrvatskoj - izjavila je Mira.

Doba interneta ne samo da je utjecalo na dostupnost informacija u svakom momentu, već i na trgovinu opojnim sredstvima.

- Do "jučer" nove droge prodavane su uglavnom u specijalizovanim trgovinama, tzv. smart ili head šopovima, kioscima i tobako šopovima, a danas se sve učestalije nabavljaju preko interneta, i to je nova opasnost sa kojom se suočavamo i koje treba da smo svjesni - upozorava Mira.

Ljudi koji konzumiraju opijate moraju da budu svjesni da ne postoji "laka" i "teška" droga, i da bilo kakva upotreba narkotika može da se razvije u bolest ovisnosti.

"Blow" droga koja podsjeća na kanabis mnogima može zbog toga da djeluje "bezazleno", međutim, ova droga može da izazove smrt, jer je toksična i štetna po zdravlje.

Iako ne postoje podaci da je ima u Srbiji, zabrinjavajuće je što je pronađena u Hrvatskoj, pa vrlo lako može da se desi da ovaj narkotik neko prenese preko granice i da "uđe" i u Srbiju.