Smrtna presuda turizmu u Crnoj Gori

16.09.2016

Tko će doći na prljavo more Crne Gore i isplati li se gubitak od 800 milijuna eura od turizma kada na nekoliko kilometara od obale počne da se eksploatira nafta?

To pitanje je poslano sa broda Goleta Verde iz Bara, na dan kada Vlada potpisuje ugovor o koncesiji za eksploataciju nafte i plina iz podmorja sa konzorcijumom Eni-Novatek.

"Ovo malo parče zemlje ako nam unište, šta će ostati? Granice su ograničene." Tim riječima ugovor opisuje slikarka Ružica iz Bara.

Njen sugrađanin Rajko za CdM kaže da niko neće doći da se kupa u prljavom moru Crne Gore.

"Kad se zaprlja more od nafte morska obala će ga brzo donijeti. Tko će onda da se kupa? Pa, platforme će biti na svega par kilometara od obale", kazao je on.

Nataša Kovačević iz NVO Grin houm kaže da će Crna Gora potpisivanjem Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore u stvari potpisati smrtnu presudu za 25. godišnjicu ekološke države.

"Osuđujemo potpisivanje ugovora kojim se potpisuje i smrtna presuda obalnom turizmu i sa čijim ekološkim i ekonomskim posljedicama nije upoznato više od 80 posto građana na primorju. Dočekali smo da u godini koju je čitava svjetska nauka i javnost proglasila presudnom za spas klime, mi krećemo u avanturu prekopavanja podmorja i potrage za fosilnim gorivima pogoršavajući time dodatno stanje životne sredine", kazala je Kovačevićeva.

"Građani nemaju garancije da neće doći do izlivanja nafte, uništenja morskog biodiverziteta i obala. Crna Gora nema opremu i ljudstvo i nije u stanju da nadzire tankere, naftovode, platforme, postrojenja za tretman sirove nafte", ističe ona.

Postavljaju pitanje, kako Crna Gora misli da kontrolira rad korporacija kao što je ENI koja ima preko 400 izlivanja nafte godišnje i to u obalnom području koje je visokopodložno zemljotresima. Kovačevićeva strahuje da će turisti izbjegavati crnogorsku obalu jer sigurmo da niko neće da se kupa gdje su platforme.

Ekolog iz Hrvatske Dušica Radojičić kaže da je glavno pitanje što građani imaju od istraživanja.

"Zbog jednog izlivanja nafte u Crnoj Gori, građani će patiti narednih 50 godina. Da li je itko razmislio kolika bi bila šteta u turizmu?", kazala je ona za CdM.

Hrvatska je, ističe ona, prepoznala da ovaj projekat nema ni ekonomskog ni ekološkog smisla.

"Građani Crne Gore, nije kasno. Može se reagirati. Iznenadilo nas je što Crna Gora, koja je ekološka država, namjerava da eksploatira naftu", kazala je Radojičićeva.

Tagovi: turizam Crna Gora

loading...