Smirivanje napetosti između Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka (SNS), apsolutna većina u parlamentu, Izvanredni parlamentarni izbori, Srbija, Aleksandar Vučić, političar, Srbija, Srpska napredna stranka (SNS), Slavko Ćuruvija, srpska radikalna stranka, Srbin, Bosna i Hercegovina, Aleksandar Vučić, srbija bih, Aleksandar Vučić, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Josip Šimunić, Europski parlament u Briselu, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, Europsko vijeće, eu, zapadni balkan, Bakir Izetbegović, Aleksandar Vučić, Srebrenica, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Republika Srpska, referendum, Referendum RS, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vučić, pomirenje, Aleksandar Vučić, Bruxelles, Srbija, kosovo, matija šerić, Srbija, kosovo, Aleksandar Vučić, matija šerić, Aleksandar Vučić, Hrvatska, Aleksandar Vučić, Srbijanski premijer, Aleksandar Vučić, Haški Tribunal, vojislav šešelj, Aleksandar Vučić, Croatia summit, Dubrovnik, Aleksandar Vučić, poglavlje 26, Srbijanski premijer, A
Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je u srijedu srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću  da je Priština spremna prihvatiti »svaku pomoć« u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića.
Thaci i Vučić telefonski su razgovarali u srijedu popodne, dan nakon ubojstva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici koje je izazvalo pojačane napetosti između Beograda i Prištine te Srba i Albanaca na Kosovu, prenio je Tanjug.


Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative »Srbija, demokracija, pravda«, ubili su nepoznati počinitelji ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.
Vučić je zatražio od Tachija da u istrazi sudjeluju srbijanski državni organi, priopćio je ured srbijanskog predsjednika, a Thaci je na Facebooku napisao da je pružio uvjeravanja Vučiću da su »kosovske vlasti spremne, u skladu s važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć«.
Thaci je rekao da kosovske institucije provode intenzivnu istragu kako bi se pronašli i priveli pravdi počinitelji ubojstva.
»Obojica predsjednika naglasila su potrebu da se nadležnim tijelima da dovoljno vremena kako bi svoj rad obavile na profesionalan i nezavisan način«, rekao je Thaci.
Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je još jednom zatražio od Thacija da prihvati sudjelovanje srbijanskih organa u provođenju istrage kako bi se taj gnusni zločin riješio u najkraćem mogućem roku.

Oba predsjednika suglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu, ključan za obje strane, dodaje se u priopćenju.
Vučić je u utorak ocijenio da je ubojstvo Ivanovića »teroristički akt« i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju »u istrazi i otkrivanju istine«.

U srijedu ujutro mu je odgovorio kosovski ministar pravde Abelard Tahiri rekavši kako su »dobrodošle sve informacije«, od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.
Glavni tužitelj u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da ubojstvo istražuju dva tužitelja - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.
Istodobno, tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak o ubojstvu Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo »prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma«.

Hina