Slovenski parlament se raspušta, slijede prijevremeni izbori

Predsjendik parlamenta, Slovenski parlament, Borut Pahor, parlamentarni izbori u Sloveniji, regija, svijet, slovenski čelnici, eu
... stranci iz koje je poslije izišla i pristupila osnutku stranke, Savezništvo AB, s kojom će nastupiti na prijevremenim izborima.

Slovenski parlament upoznao se u nedjelju popodne na kratkoj izvanrednoj sjednici s činjenicom da niti u zadnjem 48-satnom predviđenom dodatnom krugu nije bilo prijedloga o kandidatu za mandatara nove vlade, zbog čega će uslijediti raspuštanje parlamenta i izvanredni prijevremeni parlamentarni izbori.

Predsjendik parlamenta Janko Veber izjavio je da će o toj činjenici odmah obavijestiti predsjednika Boruta Pahora. Očekuje se da će predsjednik republike Borut Pahor odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora potpisati večeras ili u ponedjeljak.

Prema svim najavama izbori za 90 članova novog saziva parlamenta održat će se u srpnju, a u tom bi slučaju Slovenija prema izjavi predsjednika Pahora novu vladu s punim ovlastima trebala dobiti u rujnu ili početkom listopada. U međuvremenu, tekuće poslove nastavlja voditi vlada premijerke Alenke Bratušek koja je u ostavci.

Zadnji parlamentarni izbori u Sloveniji, također prije predviđenog roka, bili su održani 2011. godine.

Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek dala je ostavku početkom svibnja, pošto je izgubila unutarstranačke izbore u Pozitivnoj Sloveniji (PS), stranci iz koje je poslije izišla i pristupila osnutku stranke, Savezništvo AB, s kojom će nastupiti na prijevremenim izborima.

Hina