Slovenija: Prijedlog o pokretanju novog nacionalnog avioprijevoznika

zračni prostor , BIH, Slovenija, DUTB, let, Hrvatska, avion

Slovenska "loša banka" (DUTB), državna ustanova na koju su tijekom sanacije bankarskog sustava 2015. i 2016. preneseni neoperativni krediti državnih banaka, predložila je da se, umjesto zrakoplovne tvrtke Adria Airways, koja je prije mjesec dana otišla u stečaj, a uz suradnju države i nekog strateškog partnera, osnuje novi slovenski avioprijevoznik.

Takav je prijedlog ovih dana DUTB predstavila pilotima bivše Adrije, a očekuje se da bi o tome svoje mišljenje do kraja mjeseca mogla dati i slovenska vlada, objavio je u četvrtak Slovenski radio, prenosi Hina.

Nova aviokompanija po dosadašnjim idejama imala bi do 200 zaposlenih i letjela s pet zrakoplova, a u prvoj godini poslovanja toleriralo bi joj se do 20 milijuna eura gubitka, objavio je Slovenski radio pozivajući se na svoje izvore.

U DUTB-u informaciju nisu željeli komentirati, ali je stečajni upravitelj posrnule tvrtke Adria Airways potvrdio da do 11. studenoga očekuju ponude mogućih strateških partnera koji bi preuzeli ostatak iz stečajne mase bivšeg nacionalnog avioprijevoznika, u prvom redu njegove licence.