Slovenija podigla žičanu ogradu

ograda, Mađarska, granični prijelaz, izbjeglice, izbjeglice, Zoran Milanović, izbjeglice iz Sirije, Mađarska, izbjeglice, imigranti, slovenska policija, granica, slovenska tv, imigranti, ilegalni imigranti, izbjeglice, ograda, Vlada Slovenije, Slovenija, granični prijelazi, granice, Slovenija, Vlada Slovenije, izbjeglice, Hrvatska i Slovenija, žičane ograde, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, izbjeglice, imigranti, žičane ograde, žičane ograde, izbjeglice, žičana ograda, nove migracijske krize, Slovenija

Slovenska policija počela je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima s "intenzivnom zaštitom" državne granice, izjavio je Bojan Kitel, glasnogovornik policijske uprave Maribor.

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vlakom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijam tako velikog broja ljudi.

Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav promet zatvorila taj granični prijelaz.

Kitel je rekao da je oko 4 sata i 30 minuta na prijelazu Središče ob Dravi dopušten ulazak samo za 150 žena i djece, pri čemu je jedna trudnica prebačena u bolnicu.

U Sloveniji su svi kapaciteti za smještaj migranata puni, a Austrija je priopćila da nove ne prima, kazao je Kitel.
To je kasno sinoć u priopćenju za javnost prenijelo i slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, navevši da je austrijska ministrica unutarnjih poslova to u telefonskom razgovoru kazala slovenskoj ministrici Vesni Gjerkeš Žnidar.

Slovenski mediji prenose međutim rano jutros i vijest austrijske tiskovne agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila primanje migranata iz Slovenije nego da prijam izbjeglica ne može povećati nego će ga održavati na dosadašnjoj razini.

Žičana ograda i psi

Vlaku s 1.800 migranata koji je u ponedjeljak oko dva sata krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi nije dopušten ulaz u Sloveniju, a migrante koji su pješke nastavili put na granici je dočekala žičana ograda i slovenska policija s psima te ih nije pustila u zemlju.

Budući da između hrvatskih i slovenskih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku vlaka u Sloveniju, odlučeno je da se vlak zaustavi na posljednjoj postaji u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta emigranti su nastavili pješke. Iako je putnicima u vlaku bila ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, svi su nastavili put hodajući po pruzi. Međutim, slovenska policija dočekala je priljev emigranata sa žičanom ogradom i psima te ih nije pustila u zemlju.

Hina