Slovenac tvrdnjom da ima bombu izazvao kaos u zračnoj luci u Rimu

Slovenija, crna kronika, bomba

Foto: Arhiva

Inženjer iz Slovenije tvrdnjom da ima bombu izazvao je najprije paniku u zrakoplovu s 82 putnika i člana posade uoči planiranog polijetanja, a onda i kaos u zračnoj luci. Prijetnja se naknadno pokazala lažnom, bomba nije pronađena.

Slovenac, koji je djelovao zbunjeno, prema tvrdnjama jednog putnika najprije je tvrdio da ima daljinski upravljač za bombu. Navodno je kod sebe imao i papire ispisane arapskim pismom. Kapetan je o tome izvijestio kontrolni toranj, koji je nato zatvorio pistu. Zrakoplov, koji je u 19,40 trebao krenuti prema Beču, premješten je na udaljeni dio zračne luke.

Policija je opkolila letjelicu i nagovorila Slovenca da pusti putnike i posadu iz zrakoplova. Putnici i prtljaga nakon toga su bili podvrgnuti detaljnoj pretrazi, ali eksploziv nije pronađen.

Slovenac je uhićen, a tijekom ispitivanja na lošem engleskom je objasnio da je netko pogrešno shvatio što je govorio.

Let je odgođen za četvrtak. Putnici su smješteni u hotele, a nekoliko njih potpuno je odustalo od putovanja.

Incident je izazvao pravi kaos u rimskoj rimskoj zračnoj luci Fiumicino. Brojna slijetanja i uzlijetanja odgođena su, a tri zrakoplova preusmjerena su s Fiumicina u drugu rimsku zračnu luku, Ciampino. Tek u 23.10 dan je znak za prestanak opasnosti i stanje se počelo normalizirati, izjavio je glasnogovornik zračne luke.

Posljednjih su dana pojačane kontrole u rimskim zračnim lukama i na kolodvorima, a osiguranje je pojačano s 1.250 vojnika, izjavila je talijanska ministrica obrane Roberta Pinoti. Vojnici će čuvati osjetljiva mjesta poput zračnih luka, kolodvora, veleposlanstava i povijesnih spomenika. Sigurnosne mjere pooštrene su u Rimu nakon terorističkih napada u Parizu prošlog tjedna, a u gradu se u ophodnjama nalazi 400 pripadnika sigurnosnih snaga više nego ranije.

Hina