Skandalozno: Bez kazne moći će tući žene i sestre i ubijati ih iz časti

Afganistan, parlament, novi zakon, zakonska promjena, nasilje nad ženama
Parlament prihvatio novi zakon koji onemogućava kažnjavanje nasilja nad ženama.
Naime, ubuduće je rođacima optuženih zabranjeno svjedočiti protiv njih, dok uobičajene odredbe u civiliziranim zemljama rođacima daju mogućnost, ako to žele, da ne svjedoče.

Tako je zakonska promjena i krenula, namjeravalo se samo dopustiti rođacima da ne moraju svjedočiti ako to ne žele, ali stvari su se otele kontroli, prihvaćena je zabrana svjedočenja i posljednja je nada protivnicima predsjednik Hamid Karzai koji zakon donesen u oba doma parlamenta mora potpisati. Aktivisti kane pritisnuti predsjednika da zakon ne potpiše sve dok sporni članak ne bude promijenjen.

Ako to ne uspiju, dokazivanje nasilja nad ženama, djecom, sestrama postat će nemoguće u zemlji u kojoj je normalan život ionako na udaru zbog običaja poput ubojstava iz časti, prisilnih brakova i obiteljskog nasilja.

- Oni koji su najranjiviji ostaju bez mogućnosti obrane i pravde - kaže za Guardian Manizha Naderi, direktorica humanitarne ženske grupe "Žene za afganistanske žene". Velik dio nasilja nad ženama događa se upravo unutar četiri kućna zida, a sad će kazneni progon tog nasilja, kao i ubojstava iz časti, biti krajnje ograničen.

vecernji.hr