Situacija u Libiji postaje dramatična

J-31, nevidljivi zrakoplov , kina, grčka kompanija, libija, libijski vojni zrakoplov, libijska vojska, kina, mijanmar
Libijski vojni zrakoplov, iz snaga lojalnima međunarodno priznatoj Vladi koja trenutačno ima sjedište u Tobruku na istoku zemlje, gađao je jučer jedan grčki tanker koji se nalazio ispred libijske luke Derna.

Prema zadnjim informacijama u zračnom napadu na tanker ubijene su dvije osobe, članovi posade.

Riječ je o tankeru ARAEVO grčkog brodovlasnika koji plovi pod zastavom Liberije. Na brodu se nalazilo 12,600 tona nafte u trenutku kada se nalazio ispred libijske luke.

Libijski vojni dužnosnici tvrde kako su brod upozorili da se ne približava luci. Također tvrde kako su se na brodu zapravo nalazili i islamistički militanti. Ovaj napad još jednom pokazuje do koje mjere su libijske frakcije u ratu.Grčka je strogo osudila napad ističući kako se radi o "neisprovociranom i kukavičkom" napadu. Također traže istragu i kažnjavanje svih odgovornih.

Brodom upravlja grčka kompanija, Aegean Shipping Enterprises Co - iz kompanije ističu kako zbog zračnog napada nije došlo do istjecanja nafte u more, potencijalne ekološke katastrofe.

Glasnogovornik glavnog stožera libijske vojske, Ahmed Bu Zayad Al-Mismari, potvrdio je kako su njihove snage napale brod te kako su prethodno upozorili sve brodove da ne pristaju u zatvorene luke. "Luke Derna i Bengazi su zatvorene i upozorili smo sve tankere da se ne približavaju ovim lukama", rekao je.

Iz grčke kompanije su pak potvrdili kako je u napadu ubijeno dvoje te ranjeno još dvoje članova posade.

Podsjetimo, pojedine luke na libijskoj obali i dalje se nalaze pod kontrolom islamističkih militanata te su grčke vlasti već i ranije upozoravale da će otvoriti vatru na strane brodove koji bi bili voljni poslovati s Islamistima. No, ovo je prvi put da su poduzeli i konkretne korake.

Izvor: reuters.com