Sirijske zračne snage izvele do sada najveće napade na ISIL u gradu Raqqa

Sirija, ISIL, irak, zračni napadi, Kurdistan, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, islamisti, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, irak, Raqqa, Sirijske Demokratske Snage,  kurdske snage , bombarder Tu-95, strateški bombarderi, Sirijski rat
Opozicijski izvor s centrom u Londonu, SOHR, potvrdio je jučer kako su sirijske zračne snage izvele najmanje 26 zračnih napada na ISIL u Raqqi te kako je pritom ubijeno najmanje 31 terorist.

Zanimljivo je primijetiti kako se Sirija i SAD, dvije zemlje koje su prije točno godinu dana skoro zaratile, sada bore protiv istog neprijatelja. Dok sirijske zračne snage udaraju na položaje ISIL-a u Siriji, američke zračne snage čine istu stvar u Iraku.

No, pobunjenička frakcija u Siriji koju predstavlja pro-zapadni SNC sa sjedištem u Turskoj, nije zadovoljna sirijskim angažmanom te pozivaju SAD da se aktivno uključi protiv ISIL-a i na teritoriju Sirije. Naime, iz SNC-a tvrde kako sirijske zračne snage udaraju na ISIL samo na mjestima gdje njima to paše, dok na mjestima gdje ISIL napada druge pobunjenike ne reagiraju.To je za očekivati, sirijske snage koriste situaciju na terenu za vlastiti taktički napredak. Očito je kako neće reagirati na mjestima gdje se dvoje njihovih neprijatelja međusobno sukobljavaju.

Iz SOHR-a ističu kako su sirijske zračne snage u nedjelju izvele 13 napada na grad Raqqu te 11 na grad Tabqa, koji se nalazi na teritoriju provincije Raqqa. U izvještaju se navodi kako je 30-ak ISIL-ovih boraca ubijeno, a deseci su ranjeni. Također se ističe kako je riječ o do sada "najintenzivnijem" zračnom napadu sirijskih snaga na položaje ISIL-a.

SOHR smatra kako "sirijske vlasti žele Amerikancima pokazati da su sposobni udarati na ISIL". "Režim udara na ISIL tamo gdje su jaki, no ne interveniraju na mjestima gdje se ISIL sukobljava s umjerenim pobunjenicima osim ako ISIL ne počne pobjeđivati", navodi se u izvještaju.

Dakako, u sirijskom je interesu da pokažu kako su u stanju kontrolirati ISIL-ov napredak, u suprotnom uvijek postoji opasnost da bi SAD mogli iskoristiti ISIL-ovu aktivnost u Siriji kao argument za pokretanjem intervencije.

Sirijska vojska taktizira, no ISIL već sada predstavlja veću prijetnju od ostalih pobunjeničkih skupina. Zadnjih dana ISIL su, uz gotovo nikakav otpor, zauzeli desetak naselja i manjih gradova u provinciji Aleppo.

advance.hr