FOTO/VIDEO  Sirijske "prljave priče" izlaze na vidjelo

Sirija, Raqqa
Jedna od svakako najkontroverznijih priča iz Sirijskog rata je ona vezana uz zadnje dane bitke za grad Raqqu, glavni grad ISIL-ovog tzv. "kalifata". Protiv ISIL-ovih terorista borile su se kurdske SDF snage pod kontrolom američkih zapovjednika. Već tada počele su se pojavljivati priče kako teroristi mirno napuštaju grad da bi kasnije se ustanovilo kako je riječ o stotinama, a sada najnoviji izvori otkrivaju - čak i o tisućama terorista.


Talal Silo
Talal Silo bivši je zapovjednik većinski kurdskih pro-američkih Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Bio je tamo kada se vodila bitka za grad Raqqu. Na svoje je oči vidio, i sada je odlučio o tome progovoriti, kako tisuće ISIL-ovih terorista u velikim konvojima mirno napuštaju grad Raqqu, na temelju tajnog sporazuma kojeg je odobrio SAD.

Silo je pobjegao od SDF-a i sada se nalazi u Turskoj, gdje je i dao svoj iskaz. Američki dužnosnici tvrde kako su informacije "lažne". No, pojedini turski dužnosnici smatraju kako su informacije točne.

U svakom slučaju, činjenica stoji kako je Trumpova administracija omogućila najopasnijim teroristima da se izvuku iz Raqqe. Zašto? Teško je reći koji sve razlozi stoje iza ovakvog poteza, no jedan od njih svakako je i želja da se ne zamjere zemljama koje podupiru ISIL.