FOTO/VIDEO  Sirijska vojska preuzela kontrolu nad Aleppom, ali izgubili Palmiru

palmira
Izvori s terena ističu kako je vojska večeras proglasila pobjedu u Aleppu. Neposredno nakon što su se ove informacije proširile krenula je proslava na ulicama ovog najvećeg sirijskog grada.

Guverner sirijske provincije Homs, Talal Barazi, potvrdio je kako je sirijska vojska uspjela evakuirati oko 80% populacije Palmire koja se upravo nalazi pod masivnim napadom ISIL-ovih terorističkih snaga. Barazi ističe kako je jako zabrinut za civile koje se nije uspjelo na vrijeme evakuirati iz grada. "Zabrinuti smo za njihovu sudbinu", rekao je.

Znači li to da je Palmira ponovno pala u ruke terorista? Nažalost jest. Guverner Barazi rekao je kako se vojska povukla - ovo je prva potvrda od strane vladinog izvora da je ISIL uspio ući i ponovno zauzeti grad. Informaciju da je grad pao u ruke terorista potvrdila je čak i službena sirijska novinska agencija SANA.

Obrana grada se raspala unatoč intenzivnom bombardiranju ruskih i sirijskih zračnih snaga. Izgleda kako je napad jednostavno bio prežestok - vojska očigledno nije očekivala da će ISIL mobilizirati tolike snage, oko 4,000 boraca, za pokušaj ponovnog zauzimanja Palmire.

Informacije govore kako je ISIL doveo pojačanja iz Raqqe i Deir Zora.

Neki već sada spekuliraju kako je sirijska vojska možda povukla previše vojnika iz Palmire kako bi dokrajčili militante u Aleppu, što su ISIL odmah iskoristili.

Pojedini lokalni izvori sugeriraju kako su teroristi ponovno ušli i na prostor ruševina drevne Palmire - prostora neprocjenjive arheološke vrijednosti kojeg su djelomično već uništili za vrijeme zadnje okupacije. Ukoliko ne dođe do brzog preokreta, ISIL bi ovog puta mogao u potpunosti uništiti drevnu Palmiru.