VIDEO  Širi se smrtonosna kuga iz Afrike: Zaraženi umiru u roku od 48 sati!

kuga afrika
... je u dvije trećine slučajeva riječ o pneumoničnoj (plućnoj) kugi - najopasnijem i najbrže širućem obliku te bolesti.

Ova vrsta razlikuje se od bubonske kuge (poznatije kao Crna smrt) koja je u 14. stoljeću izazvala smrt 30-60 posto svih stanovnika Europe. Plućna kuga širi se u roku od 24 sata, a zaraženi ako se ne liječe umiru u roku od 48 sati.

Najveći broj oboljelih i umrlih zabilježen je u glavnom gradu Antananarivo, lučkom gradu Toamasina i ruralnim predjelima područja Faratsiho. Postoji opasnost da bi se bolest mogla proširiti i na susjedne države, a prve na udaru su Mozambik, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Komori i Mauricijus, piše Dailymail.

Na udaru su i resorti na Sejšelima, u Južnoj Africi i na otoku Reunion. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je kako je do sada život izgubilo 93 ljudi, dok iz Agencije Ujedinjenih naroda za zdravstvo tvrde da je ta brojka 124, piše večernji.hr.

U svrhu prevencije kuge ne postoji rutinsko cijepljenje niti se preporučuje preventivno uzimanje antibiotika tijekom boravka u rizičnom području. Osobe koje planiraju odlazak na Madagaskar trebaju se pravovremeno informirati o trenutnoj epidemiji kuge, načinu prijenosa i simptomima kuge te o potrebi provođenja preventivnih mjera tijekom boravka u rizičnom području, navodi se.

Pneumonična kuga je infekcija pluća bakterijama kuge. Simptomi koji počinju naglo dva do tri dana nakon izloženosti bakterijama su visoka temperatura, drhtavica, brzi srčani otkucaji i često jaka glavobolja. Tijekom 24 sata razvije se kašalj. Sekret je u početku bistar i brzo postaje prošaran krvlju, a zatim jednoliko ružičast ili svijetlocrven (nalikujući sirupu od malina) i pjenušav.

Bolesnik ubrzano i otežano diše. Većina neliječenih ljudi umire unutar 48 sati od početka simptoma.