Šešelj umire: Potvrđeno ima metastaze na jetri

Vojislav Šešelj
Haški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj životno je ugrožen, a razvoj bolest ukazuje na metastaze na jetri, potvrdili su u nedjelju liječnici u Beogradu.

Član liječničkog konzilija koji je Šešelja posjetio u Den Haagu dr Milovan Bojić ocijenio je da postoje elementi »životne ugroženostisti« i da to javnosti priopćava »zbog medicine, Šešeljevog zdravlja i njegove obitelji«, iako nema Šešeljevu dozvolu da o tome javno govori.

Bojić je na tiskovnoj konferenciji koju je organizirala Srpska radikalna stranka istaknuo da »medicina i život trebaju biti iznad prava«, ocijenivši da Šešelj »nije imao adekvatan medicinski tretman« jer je prošlo već 12 mjeseci od trenutka »kad je ukazao na prve simptome do trenutka kada su obavljena prva snimanja debelog crijeva«.
Šešelj, koji je u haškom pritvoru a Haški sud mu sudi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, je kako tvrdi Bojić, trebao primiti 12 doza kemoterapije, a primio je samo jednu i narednu terapiju je odbio »zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u bunker', prostoriju bez prozora«, a izoliran je kako ne bi ugrozio ostale haaške pritvorenike i medicinsko osoblje.

Bojić i liječnički konzilij predložili su dalje liječenje Šešelja u Srbiji, ali se, prema Bojićevim riječima, to ne može očekivati dok mu ne bude ukinut pritvor.

Bojić je ocijenio da »Šešelju nema života ako se ne bude liječio«.

Pod naslovom »Šešelj umire: Preostalo mu još šest mjeseci?!«, beogradski tabloid Kurir navodi danas da je lider SRS »nepravilno liječen« i da mu je »život ugrožen«, donoseći i komentare liječnika.

»Nezahvalno je govoriti o prognozama, ali praksa nagovještava da pacijenti sa Šešeljevom dijagnozom mogu živjeti od šest meseci do pet-deset godina. To ovisi od mnogih faktora, od toga koliko je funkcija jetre očuvana, ali i načina liječenja«, ocijenio je za Kurir dr Marko Erak, šef Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u povodu vijesti o Šešeljevu zdravstvenom stanju da će država, ako obrana vođe SRS-a bude tražila da on nastavi liječenje u Srbiji, tu inicijativu podržati.

»To se, međutim, do sada nikad nije desilo - da puste pritvorenika na liječenje. Dešavalo se da odobre liječenje u Srbiji pritvoreniku koji je pušten na privremenu slobodu. Naš manevarski prostor nije veliki, ali podržaćemo Šešelja, njegovu obranu i obitelj«, rekao je Ljajić.

Vođa SRS-a optužen je za ratne zločine i Hrvatskoj i BiH, dragovoljno se predao Haaškom sudu 2003. i u pritvoru suda je već skoro 12. godina, brani se sam, a presuda mu još nije izrečena.

Hina