Seizmolozi: Potresi u Italiji mogli bi u domino efektu trajati tjednima

potres, Hercegovina, Ljubuški, Mostar, potres, Mostar, potres, Istočna Hercegovina, potres, Đakovo, potres, potres, nepal, Mostar, potres, Hercegovina

Potres jakosti 6,6 po Richteru pogodio je u nedjelju istu regiju u kojoj je 24. kolovoza poginulo 297 ljudi u potresu magnitude 6,2. Između ta dva potresa zabilježeno je tisuće manjih podrhtavanja tla, uključujući potres magnitude 6,1 u srijedu.

Posljednji potres nije prouzročio žrtve, ali je bio najsnažniji koji je od 1980. pogodio Italiju, jednu od seizmički najaktivnijih zemlja u svijetu.

Gianluca Valensise, seizmolog talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, rekao je za Reuters da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili.

Talijanskim Apeninima, koji se protežu od Ligurije na sjeverozapadu pa sve do Sicilije na jugu, dominiraju rasjedi u Zemljinoj kori, a svaki je u prosjeku dug od 10 do 20 kilometara.

"Potres magnitude 6 ili jači stvara stres koji se redistribuira duž rasjeda i uzrokuje njihovo pucanje i to je vjerojatno ono što se ovdje događa od kolovoza", rekao je Valensise.

"Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki potres slabi sestrinski rasjed u domino efektu koji, u načelu, može obuhvatiti stotine kilometara", kazao je.

Valensise je kazao da je Italija doživjela nešto što podsjeća na niz potresa u Kalabriji na jugu Italije 1783. godine, kada je zabilježeno pet velikih potresa magnitude 6,5 ili snažnijih u manje od dva mjeseca.

U okolici Assisija u središnjoj Italiji 1997. dogodila su se tri potresa. Prvi je bio jakosti 6,4 po Richteru i u njemu je poginulo 11 osoba. Sljedećeg dana dogodio se još jedan, a treći dvadesetak dana kasnije. U međuvremenu su u tom kraju zabilježeni brojni manji potresi.

"Taj je niz bio sličan ovome koji vidimo sada, samo što je ovaj opsežniji", rekao je Valensise.

Prema njegovoj procjeni, posljedična podrhtavanja nakon današnjeg potresa trajat će još "barem nekoliko tjedana", ali nije moguće znati hoće li tijekom tog razdoblja biti još jakih potresa.

Hina