Šarec: Odluka EK da je Hrvatska spremna za Shengen je 'politička'

Marjan Šarec, Europska Komisija, Hrvatska

Slovenski premijer Marjan Šarec ocijenio je u utorak odluku Europske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Shengen "političkom" te nastavio inzistirati da Hrvatska provede arbitražnu odluku u graničnom sporu sa Slovenijom koju ne priznaje. 

"Žalimo što je Europska komisija o tako važnom pitanju kao što je ocjena spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengen odlučivala tik pred kraj svoga mandata i donijela političku odluku" - rečeno je u Šarecovoj reakciji na odluku komisije u priopćenju iz njegova ureda.

Šarec je rekao kako očekuje da će Hrvatska u nastavku procesa "ispuniti tehničke, ali i pravne uvjete za ulazak u Shengen", prenosi Hina.

"Očekujemo da će Hrvatska ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen, tehničke i pravne, uključivo i poštovanje vladavine prava" - rekao je Šarec u priopćenju u jasnoj aluziji na ono što slovenske vlasti smatraju poštovanjem vladavine prava koja po njima uključuje provedbu odluke o hrvatsko-slovenskoj granici arbitražnog suda kojega je Slovenija prema mišljenju Hrvatske nepovratno kompromitirala.  

Na odluku Europske komisije da Hrvatska ispunjava tehničke kriterije za ulazak u Schengen u utorak se u Sloveniji koja je rezervirana prema toj mogućnosti reagira uglavnom tvrdnjama da će Slovenija i dalje moći utjecati na konačnu odluku o priključenju Hrvatske prostoru bez graničnih kontrola.

"Prije  eventualnog širenja Schengenskog prostora trebat će osigurati da on djeluje u svojoj  cjelini i potpuno" - kazala je u izjavi za medije Violeta Bulc, članica Europske komisije iz Slovenije, podsjetivši da više zemalja u Schengenu produžuju granične kontrole unutar Schengena, među ostalima i Austrija na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom, što Schengen čini disfunkcionalnim.

"Schengenski prostor kakav je danas ne djeluje u svojoj cjelini i još je uvijek šest država koje imaju granične kontrole na unutarnjim granicama Schengena, uključujući i kontrole na slovensko-austrijskoj granici" - kazala je Bulc, dodavši kako je na to upozorila i kolege povjerenike na današnjem sastanku Komisije u Strasbourgu.

Slovenska je europovjerenica podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u Schengen biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi suglasnošću svih članica EU-a.

Reakcije slovenskih političkih stranaka na odluku Komisije o ispunjavanju kriterija za ulazak Hrvatske u Schengen su uz mala odstupanja iste, u skladu s ranijom izjavom premijera Marjana Šareca da će, ako tu odluku donese sadašnja Komisija Jeana Claudea Junckera, ona biti političke, a ne stručne i realne naravi.

U našoj stranci smatramo da se radi o političkoj odluci - kazao je predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, koalicijski partner premijera  Šareca.

Dodao je kako je odluka u neku ruku iznenađujuća, jednako kao i ona kojom je nedavno "blokiran" početak pregovora o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i da je time zabrinut.

Što se tiče budućih koraka koje bi Slovenija u vezi s ocjenom Komisije o Hrvatskoj mogla poduzeti, Horvat je kazao da njegova stranka nije za ucjenjivanje Hrvatske međusobnim sporovima jer se tako "ništa ne rješava".