'Šakali' osuđeni na 106 godina zatvora

paravojne postrojbe Šakali, ratni zločini, ubojstava, Vijeću za ratne zločine, ubojstva civila, na teritoriju općine Peć
...Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15, Siniša Mišić na pet godina a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po na dvije godine zatvora

Za ubojstvo albanskih civila tijekom 1999. godine devet pripadnika paravojne postrojbe "Šakali" osuđeno je na ukupno 106 godina zatvora, a dvojica su oslobođeni krivinje.

Sutkinja Snježana Nikolić Garotić priopćila je da su optuženi krivi zbog ubojstva više od 120 civila na teritoriju općine Peć, u selima Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić.

Najmlađa žrtva imala je 19, najstarija 87 godina a u optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubojstava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih djela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravomoćno na maksimalnih 20 godina zatvor kao i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović, Srećko Popović na 10, Abdulah Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15, Siniša Mišić na pet godina a Slaviša Kastratović i Boban Bogićević na po na dvije godine zatvora.

Krivnje su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin. Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tijekom bijega preminuo od side u Argentini, navodi B92.

Inače, krajem studenog 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u području Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da su svjedoku suradniku u predmetu "Ćuška" i njegovom bratu, u noći između ponedjeljka i utorka zapaljeni splavovi u Beogradu, što pokazuje o kakvom predmetu se radi i koliko rizika preuzimaju oni koji rade u Vijeću za ratne zločine.

Vekarić je, nakon izricanja presude, rekao novinarima da je djelimično zadovoljan sudskom odlukom i najavio žalbe na oslobađajuće presude.

Hina