SAD ukida sankcije Turskoj čim bude obustavljena operacija na sjeveru Sirije

17.10.2019

U Ankari je danas održan sastanak delegacija Turske i SAD-a o događanjima u Siriji, a dvije zemlje su odmah nakon sastanka objavile zajedničko priopćenje.

U zajedničkoj izjavi Turske i SAD-a se navodi da Sjedinjene Američke Države razumiju legitimne sigurnosne zabrinutosti Turske o njenoj južnoj granici, javlja agencija Anadolija. 

Također se navodi kako će biti ukinute sankcije SAD-a Turskoj čim bude obustavljena operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije.

Dvije strane su se suglasile o značaju funkcionalnosti sigurne zone u Siriji u cilju rješavanja pitanja nacionalne sigurnosti Turske.

"Sigurnu zonu će primarno provoditi oružane snage Turske, a dvije strane će povećati suradnju u svim aspektima uspostave sigurne zone" - navodi se u zajedničkom priopćenju.

Turska i SAD su također ponovili opredjeljenje za političko jedinstvo i teritorijalni integritet Sirije te podržali politički proces koji predvode Ujedinjeni narodi.

Američki predsjednik Donald Trump je čestitao na dogovoru SAD-a i Turske o operaciji na sjeveru Sirije. Trump je istakao da je ovo vrlo važan dan kako za SAD tako i za Tursku.

"Uradili su pravu stvar" - kazao je američki predsjednik te dodao da ima veliko poštovanje prema predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Ankari je primio potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mikea Pencea. Sastanak dvojice zvaničnika trajao je oko sat i 40 minuta. Prijemu je sudjelovao i specijalni izaslanik SAD-a za Siriju James Jeffrey. Nakon prijema je održan sastanak delegacija dviju zemalja.

Pence i državni tajnik SAD-a Mike Pompeo su u službenu posjetu Republici Turskoj doputovali danas, a u srijedu je u Tursku doputovao i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien, koji se sastao sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom i glasnogovornikom Erdoganovog ureda Ibrahimom Kalinom.

Turske i američke delegacije u Ankari su razgovarale o situaciji u Siriji, ali i o nizu drugih bilateralnih tema.

Tagovi: Turska SAD sankcije

loading...