SAD šalje razarač u Južno kinesko more

razarač, SAD

Američki razarač USS Lassen će se približiti otocima na manje od 12 nautičkih milja, navodi taj izvor, uz rizik da razbjesni Peking.

Pojas širok 12 nautičkih milja oko tih otoka sagrađenih na grebenima koji su uglavnom pod vodom, u spornom otočju Spratleys, Kina smatra svojim teritorijalnim vodama.
No SAD ne priznaje to posezanje za teritorijem ocjenjujući da Kina ne može gospodariti u tim strateškim vodama.

"Djelovat ćemo u Južnom kineskom moru kao i inače i plovit ćemo u međunarodnim vodama kada mi to budemo htjeli", istaknuo je američki dužnosnik.
Peking vodi teritorijalni spor u Južnom kineskom moru sa svojim susjedima u Aziji.
Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i ondje izvodi velike radove nasipavanja, ubrzavši u zadnjih godinu dana pretvaranje koraljnih grebena u luke, uzletišta i infrastrukturne objekte.

SAD i zemlje jugoistočne Azije boje se da bi Kina tako mogla imati nadzor nad jednom od strateški najvažnijih pomorskih ruta u svijetu.
Na arhipelag Spratleys koji obuhvaća stotinjak nenastanjenih otočića i grebena, pravo polažu Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej.

SAD se već godinama zauzima za "kodeks dobrog ponašanja" između zemalja regije i za mirno rješenje teritorijalnog spora.
On se zapravo ne želi službeno odrediti, ali brani pravo zemalja na jugoistoku Azije s obzirom na gotov čin kineskog orijaša.

Hina