FOTO  SAD priprema pistu za svoje vojne zrakoplove u Siriji

rat u siriji,  Rmeilan , kurdi
Kako prenosi britanski BBC, na temelju satelitskih snimki, izgleda kako SAD radi na proširenju jedne napuštene piste koja se nalazi pod kontrolom Kurda na prostoru sjeverne Sirije. Riječ je o pisti u blizini grada Rmeilan te je ista nedavno produžena na gotovo dvostruku dužinu od inicijalnih 700 metara.

Prema BBC-u, koju u izvještaju citira i izvor Stratfor, već tjednima kruže glasine o američkoj aktivnosti na ovom prostoru.

Znači li to da bi uskoro SAD mogao imati i svoju zračnu bazu na teritoriju Sirije? Ništa se ne može isključiti. Činjenica jest kako su sirijski Kurdi bliski sa SAD-om i zna se kako ih je SAD do sada pomagao u više navrata. Štoviše, SAD nastoji prikazati Kurde kao jedinu pravu anti-ISIL silu u Siriji što nije točno, no, ovo savezništvo jako ljuti tursko vodstvo.

Ako SAD stvarno priprema pistu za svoje vojne zrakoplove onda bi proces bio sličan kao i onaj ruski prošle godine. Naime, uspostavi ruske vojne baze u Siriji također je prethodilo nekoliko tjedana neprovjerenih glasina.