FOTO/VIDEO  Ruski vojni zrakoplov ponovno upao u turski zračni prostor

Rusija, NATO i Rusija, EU i Rusija, SAD i Rusija, Turska, srušeni zrakoplov, ruski vojni zrakoplov , Turska, Su-34 , turski zračni prostor, Suhoj Su-25, sirijski sukob, Rusija i Turska, Sirija
Iz Turske ističu kako je ruski vojni zrakoplov SU-34 ušao u njihov zračni prostor, unatoč upozorenjima. Turske vlasti navode kako će "biti posljedica" te kako Rusija ovakvim potezima ponovno podiže tenzije. Neposredno zatim oglasili su se i iz Rusije ističući kako nikakav njihov vojni zrakoplov nije ušao u turski zračni prostor te kako se radi o "turskoj paranoji".

Podsjetimo, sličan incident desio se u studenome prošle godine, no turske snage tada su otvorile vatru na ruski vojni zrakoplov te su ga srušili - jedan pilot je preživio, dok je drugi poginuo, odnosno ubijen je kada je padobranom sletio u neprijateljski teritorij. Rusija je i tada isticala kako nisu ušli u turski zračni prostor te kako je njihov zrakoplov srušen u sirijskom zračnom prostoru.

Nakon incidenta u studenome Rusija je na prostor Sirije dovela svoje napredne protuzračne sustave S-400. Ne treba posebno ni spominjati da bi novo rušenje ruskog zrakoplova izazvalo ogromnu eskalaciju tenzija, a i za vrijeme prve jedva je izbjegnuta konfrontacija.

Turske vlasti danas su, odmah nakon informacija o navodnom upadu ruskog vojnog zrakoplova u njihov zračni prostor, pozvali ruskog ambasadora na obavijesni razgovor.

Iz turskog ministarstva vanjskih poslova pak ističu: "Jasno poručujemo Rusiji da ne krši naš zračni prostor, koji je ujedno i NATO zračni prostor. Rusija će biti krivac za nepoželjne posljedice ovakvog neodgovornog ponašanja".

Oglasio se i šef NATO pakta, Jens Stoltenberg, ističući kako se incident desio te je pozvao Rusiju da "poduzme sve mjere" kako više ne bi dolazilo do kršenja NATO zračnog prostora. "Prethodni incidenti su pokazali koliko opasno ovakvo ponašanje može biti", rekao je.