Ruske postrojbe u Ukrajini: Ovo je očiti dokaz agresije i prisutnosti ruskih postrojba

Petro Porošenko, ukrajina, rusi, sankcija protiv Rusije, NATO i Rusija, proruski separatisti
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u subotu je u Muenchenu pokazivao putovnice ruskih vojnika koji su ušli u Ukrajinu kako bi dokazao »agresiju i prisutnost ruskih postrojba« koje se bore na strani pobunjenika na istoku zemlje.

»Donio sam putovnice i vojne iskaznice ruskih vojnika i časnika koji su došli kod nas (...). Ovo je očiti dokaz agresije i prisutnosti ruskih postrojba« na ukrajinskom tlu, rekao je na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti.

»Ruski tenkovi, oklopna vozila, višecijevni raketni bacači i streljivo nagomilani su« na granici između dviju zemalja, upozorio je. Ruski tenkovi »krcati streljivom ubijaju moje vojnike, ubijaju ukrajinske civile«, dodao je.

»Naš susjed je pogazio međunarodno pravo i anektirao dio našeg teritorija. Danas naš nekadašnji strateški partner vodi prikriveni rat protiv suverene države«, dodao je Porošenko.

»Trebaju nam jednostavne stvari kao što je primirje!«, istaknuo je, smjerajući na pregovore koje vode Angela Merkel, Francois Hollande i Vladimir Putin.

»Samo ugovor iz Minska (potpisan u rujnu 2014., ali nikad stvarno proveden) može biti put za stabilizaciju stanja«, rekao je.

»Ne treba nam operacija očuvanja mira, nego primirje i povlačenje (ruskih) snaga«, kazao je Porošenko.

»Da se strane postrojbe povuku a granica (s Rusijom, koju Kijev trenutačno ne kontrolira) zatvori, mir i stabilnost bi se vratili za nekoliko tjedana«, ustvrdio je.

Hina