Rusija ponudila posao Mariji Butini, nakon deportacije iz Sjedinjenih Država

ruskinja, Maria Butina, Rusija

U prvom javnom pojavljivanju otkako su je deportirale američke vlasti koje su je držale u zatvoru nakon što su je osudile da je djelovala kao ruski agent, Mariji Butini u ponedjeljak je ponuđen posao da brani Ruse koji su zatvoreni izvan zemlje.

Tijekom medijskog događanja, ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova ponudila je Butini (31) posao u njenoj komisiji.

"Pozivam vas da radite u našoj grupi koja brani naše građane izvan zemlje. Sigurna sam da ćemo zajednički uraditi mnogo dobrih stvari za naše ljude koji su se našli u teškoj situaciji izvan zemlje" - kazala je Moskalkova.

Butina, koja se vratila u Rusiju 26. listopada nakon što je deportirana, nije kazala hoće li prihvatiti ponudu u, kako je rekla, svom prvom javnom pojavljivanju otkako su je s oduševljenjem dočekali brojni ljudi na aerodromu u Moskvi po povratku kući.

Butina se izjasnila krivom u prosincu prošle godine po jednoj tački da je djelovala kao strani agent za Rusiju infiltrirajući se u grupu za pravo na nošenje oružja i vršeći utjecaj na američke konzervativne aktiviste i Republikance, u osudi koju je Moskva osudila kao smiješnu.

Rusija je optužila Washington da je prinudio Butinu da prizna optužbe protiv nje.

Njen slučaj dodatno je zategnuo ionako loše rusko-američke odnose opterećene brojnim sporenjima uključujući i američke navode o ruskom izbornom miješanju i rusku aneksiju Krima. Moskva negira da se miješala u američke izbore.

Moskalkova je pozvala Butinu da pomogne njenoj komisiji u obrani prava Rusa izvan zemlje kao što je Konstantin Jarošenko, pilot koji služi kaznu 20-godišnje robije u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je pokušao prokijumčariti kokain u zemlju.

Moskalkova je kazala kako zna da je Butini ponuđen posao u Državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, i zatražila je od nje da prihvati i taj posao.

Slučaj Jarošenka, koga su uhitile američke specijalne snage u Liberiji u 2010., i ostalih poput njega nagnali su Rusiju da optuži Sjedinjene Države da proganjaju njene građane širom svijeta.

Sjedinjene Držve optužuju Ruse o kojima je riječ za brojna krivična djelai traže njihovo izručenje i uhićenje pod optužbama za ta krivična djela.

Rusija je priopćila u prošlom tjednu da je uložila službeni diplomatski prossvjed nakon što je Izrael izručio Rusa Sjedinjenim Državama, gdje se suočava s bujicom optužbi za teški cyber criminal, prenosi Reuters.