Rusija ponovo blokirala UN-ovu deklaraciju o Siriji

deklaracija, un, poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, Rusija, sirijski sukob
Tekst deklaracije, na britanski prijedlog, trebalo je usvojiti svih 15 članica Vijeća sigurnosti, no Moskva je po drugi put odbila osuditi svojega sirijskog saveznika za zbivanja u Alepu i London je potom povukao prijedlog deklaracije. Moskva je 19. prosinca blokirala sličan tekst deklaracije koji su predstavile Sjedinjene Države.

U britanskom prijedlogu teksta "osuđuju se s indignacijom zračni napadi na dnevnoj razini koje je sirijska vlada poduzela protiv grada Alepa i u kojima je od 15. prosinca poginulo 700 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno".

Također se osuđuje upotreba teškog naoružanja poput raketa Scud i kasetnih bombi protiv stanovništva Alepa pri čemu je sirijska vlada kršila obveze vezane uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava. U deklaraciji se pozivaju i vlast i oporba da omoguće distribuciju humanitarne pomoći u Siriji i pozdravlja sazivanje mirovne konferencije 22. siječnja u Montreuxu (Švicarska).

Rusija je u svojim primjedbama na prijedlog deklaracije tražila da se umjesto osude vladinih napada osude napadi svih strana uključenih u sirijski sukob. Više od 100.000 ljudi ubijeno je a milijuni njih prisiljeni su napustiti svoje domove u skoro trogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Hina