FOTO/VIDEO  Rusija lansirala prvu raketu od sovjetskog doba

Angara-1.2PP, Vladimir Putin, Raketa, Raketa nove generacije
Prvo lansiranje rakete Angara bilo je u potpunoj suprotnosti prema uživo prenošenom neuspjelom pokušaju lansiranja koje je videovezom iz Kremlja pratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Prvo pokusno lansiranje rakete Angara-1.2PP izvele su snage za svemirsku i zračnu obranu", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Raketa je lansirana u podne po srednjoeuropskom vremenu, a suborbitalni let nad ruskim Arktikom trajao je dvadeset minuta.

Raketa nove generacije, čiji je razvoj trajao više od dvadeset godina, središnji je element Putinova plana da reformira nekoć pionirsku rusku svemirsku industriju i lansira satelite iz novog kozmodroma na ruskom dalekom istoku.

Angara je dizajnirana i sagrađena u cijelosti u Rusiji kako bi se prekinula ovisnost o stranim dobavljačima i kozmodromu u Bajkonuru koji Rusija unajmljuje od Kazahstana.

Raketa, mogući konkurent francuskom Arianespaceu i kalifornijskom proizvođaču SpaceX, namijenjena je prijevozu vojnih i civilnih tereta težine od 25 tona. Ime je dobila po sibirskoj rijeci.

Angara će zamijeniti rusku raketu Proton, koja je u prošlosti doživjela niz kvarova.

Obje rakete proizvela je ista trtka, Svemirski centar Kruničev, pa neki stručnjaci strahuju da će i Angara imati sličnih problema.