Rohani: Islamska država želi ubiti 'čovječanstvo'

Hassan Rohani, iran, vojna parada, Hassan Rohani, Iranski predsjednik, ISIL, Ekstremisti ISIL-a
...zapravo je sramota za njih i izvor zabrinutosti i tuge za svakog čovjeka i cijelo čovječanstvo«, rekao je Rohani.

Iranski predsjednik Hassan Rohani osudio je odrubljivanje glave nedužnim ljudima i rekao da takvim potezima teroristi radikalne skupine Islamska država krša islamska načela, prenose mediji u srijedu izvatke iz njegova intervjua za američku mrežu NBC news.

»Prema islamskim načelima i kulturi ubijanje nedužnih ljudi jednako je ubijanju cijelog čovječanstva i prema tome, ubijanje i odrubljivanje glave nedužnim ljudima zapravo je sramota za njih i izvor zabrinutosti i tuge za svakog čovjeka i cijelo čovječanstvo«, rekao je Rohani u intervjuu datom prije odlaska idući tjedan u New York na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a na kojoj će se kako se očekuje uglavnom govoriti o suzbijanju Islamske države.

Rohanijeve riječi uslijedile su nakon nedavnog odrubljivanja glave američkim novinarima Jamesu Foley i Stevenu Sotloffu. Prošli tjedan se pojavio i video koji je prema tvrdnjama pokazivao odrubljivanje glave britanskog taoca Davida Hainesa. Islamski militantni su navodno ubili i neke druge taoce.

Sjedinjene Države nastoje uspostaviti međunarodnu koaliciju za borbu protiv islamske militantne skupine ali islamski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei ovaj tjedan je rekao kako je odbio ponudu Washingtona za razgovore o tom pitanju.

Predsjednik Barack Obama u srijedu je rekao da je do sada više od 40 zemalja obećalo pomoć. Očekuje se da će Obama u srijedu imati sastanak sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o UN-ovu sastanku o Islamskoj državi.

Hina