Rezolucija posvađala Njemačku i Tursku

Recep Tayyip Erdogan, Turski premijer, zabrana YouTubea i Facebooka, oporba traži Erdoganovu ostavku, Erdogan, Facebook, YouTube, twitter, branitelji, Koordinacija braniteljskih udruga, BIH, Recep Tayyip Erdogan, Turska, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, PKK, SAD, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, izbjeglice iz Sirije, Summit G20, predsjednik Europske komisije, Recep Tayyip Erdogan, Turska, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, Recep Tayyip Erdogan, kurdi, ISIL, Recep Tayyip Erdogan, Turska policija, Zaman dnevni list, dnevni list Zaman, Recep Tayyip Erdogan, Turska, kurdi, dnevni list Zaman,  Cihan, novinska agencija Anadolu, Recep Tayyip Erdogan, Erdogan, Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, kurdski militanti , Turska, Recep Tayyip Erdogan, Turska, turski konzulat, Recep Tayyip Erdogan, Turski predsjednik, EU članstvo, Turska,  EU i Turska, Armenski genocid, Turski predsjednik, Angela Merkel, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan, bundestag, Rezolucija o genocidu, Armenci , Recep Tayyip Erdogan,
Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag izglasovao je u četvrtak, unatoč žestokom protivljenju Turske, rezoluciju kojom se ubijanje Armenaca od strane turskih snaga tijekom Prvog svjetskog rata, proglašava genocidom.

U raspravi koja je prethodila glasovanju predsjednik Bundestaga Norbert Lammert iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) ustvrdio je kako njemački parlament ne želi biti ni povjesničarska radna grupa niti sud ali da isto tako ne želi izbjegavati osjetljive teme. »I to prije svega u pitanjima u kojima nekadašnje njemačko carstvo snosi dio odgovornosti«, rekao je Lammert aludirajući time na savezništvo Carske Njemačke i Osmanskog carstva tijekom Prvog svjetskog rata.

Ankara prihvaća da su osmanske snage poubijale mnogo kršćanskih Armenaca, ali niječe da ih je preko milijun kao i da je postojala organizirana kampanja da ih se istrijebi ili da su postojale takve zapovijedi osmanskih vlasti.

Armenci procjenjuju da je 1,5 milijun pripadnika njihova naroda sustavno ubijeno potkraj Osmanskog carstva, a mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, međunjima Francuska, Italija i Rusija, priznali su genocid. Turska tvrdi da je bila riječ o građanskom ratu koji je pratila glad, u kojemu je poginulo od 300.000 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka.

Rezolucija je razbjesnila Tursku, ključnog partnera Njemačke i Europske unije, u usporavanju priljeva migranata u zapadnu Europu prema sporazumu EU-a i Turske čiji je glavni pobornik bila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na glasanju o rezoluciji, koju su predložili vladajuća demokršćanska Unije CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) te oporbena stranka Zeleni, nisu nazočili visoki predstavnici Njemačke vlade, ni kancelarka Angela Merkel, niti njezin zamjenik Sigmar Gabriel, kao ni ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Nakon izglasavanja rezolucije kancelarka Merkel poručila je da Njemačka i Turska imaju snažne odnose unatoč razlikama u nekim pitanjima.

»Mnogo toga povezuje Njemačku s Turskom pa čak i ako se razlikujemo u mišljenju o pojedinim pitanjima, širina naših veza, naše prijateljstvo, naše strateške veze su sjajne«, rekla je Merkel na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Na reakciju Turske nije dugo trebalo čekati. Nekoliko sati nakon izglasavanja u Bundestagu oglasio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je veleposlanika u Njemačkoj pozvao na konzultacije.

»Ova rezolucija će ozbiljno naštetiti tursko-njemačkim odnosima«, upozorio je Erdogan pred novinarima u Keniji, gdje boravi u posjetu, dodajući da će nakon povratka u Tursku odlučiti kakve će »korake« poduzeti njegova zemlja kako bi odgovorila na taj čin.

Glasnogovornik turske vlade Numan Kurtumlus na Twitteru je napisao: "Njemačka je načinila povijesnu pogrešku kada je priznala neke neutemeljene i netočne tvrdnje«. Dodao je i da je »ta rezolucija za Tursku ništetna i bez pravnog učinka«.
U isto vrijeme, odluka Bundestaga s odobravanjem je dočekana u Armeniji. »Armenija pozdravlja donošenje rezolucije u Bundestagu o priznavanju genocida nad Armencima i drugim kršćanskim narodima«, ističe u priopćenju armensko ministarstvo vanjskih poslova.

»To je vrijedan doprinos Njemačke međunarodnom priznavanju i osudi armenskog genocida, ali i općoj borbi za sprječavanje genocida i zločina protiv čovječnosti«, ocijenilo je. Ministarstvo žali što »turske vlasti i dalje uporno odbijaju nepobitnu činjenicu da je Osmansko Carstvo počinilo genocid«, istaknuvši da njezini bivši saveznici, »Njemačka i Austrija prihvaćaju danas dio svoje odgovornosti« u tom genocidu.

Hina