Restorani u Saudijskoj Arabiji više ne moraju imati odvojene ulaze za žene i muškarce

saudijska arabija, žene, prava

Odlukom vlasti Kraljevine Saudijske Arabije, restorani u toj zemlji više neće morati imati odvojene ulaze i odjele za muškarce i žene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tu odluku je šturim priopćenjem objavilo saudijsko Ministarstvo za općinska i ruralna pitanja.

U nekim većim hotelima i restoranima u Džedi i Rijadu od ranije je omogućeno da muškarci i žene ulaze skupa, bez obzira jesu li u braku ili srodstvu.

Restorani, uključujući i zapadne lance poput Starbucksa, do sada su imali sekcije za obitelji i samce tako da su žene u pratnji muževa ili obitelji sjedile u prvom, a isključivo muškarci u drugom odjelu. Žene nisu mogle ući u restorane u kojima nije bilo posebnih odjela i u kojima su ih mogli vidjeti samci.

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da je cilj niza posljednjih odluka saudijskih vlasti da se privuku investitori i da im se kreiraju bolji poslovni uvjeti.

Saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman u proteklih nekoliko godina je proveo niz društvenih reformi kojima je muškarcima i ženama dozvoljeno da idu na koncerte, u pozorište, ženama je dozvoljeno da idu na sportske događaje, djevojčicama da imaju sate fiskulture u školama.

Među važnijim reformama su one kojima je ženama dozvoljeno da voze automobile i da samostalno apliciraju za putovnicu i putuju.