Raspad balkanskog kokainskog klana: ubijen još jedan pripadnik

balkanska kokainska mafija, smaknuća
U Latinskoj Americi nastavlja se operacija eliminacije balkanskih kriminalaca: nakon ubojstva Gorana Stavrića i predaje Igora Mikole u Peruu, stigla je vijest da je u Santa Cruzu u Boliviji ubijen hrvatski državljanin Goran Popović (39), rodom iz Donjeg Lapca.

Ubijen je u internet kafeu s tri metka u glavu i tijelo. Ubijeni je imao dokumente kao David Eterovic Melgar, no policija je utvrdila da se iza toga imena skrivao Goran Popović za kojim je bila raspisana Interpolova tjeralica zbog trgovine kokainom.

Goran Popović treća je žrtva mafijaških likvidacija u Boliviji u samo tjedan dana, prenose tamošnji mediji. Mafijaški obračuni mogli bi biti povezani s nedavnom zapljenom tri tone kokaina u Čileu. Kokain vrijedan 60 milijuna dolara stigao je iz Bolivije, objavila je policija. Osam je osoba uhićeno u operaciji planiranoj četiri mjeseca.

Pod lažnim imenom Nikola Antonio Bonavia ubijen je i bivši arkanovac Goran Stavrić u Limi, navodno dok je bio u društvu s bivšim merčepovcem Igorom Mikolom koji je u bijegu od 2005. kad je osuđen na pet godina zatvora zbog zločina u Pakračkoj poljani. Nakon nekoliko dana skrivanja Mikola se prošlog tjedna predao policiji.

I ubijeni Goran Popović bio je pripadnik Crvenih beretki, odnosno Arkanovih Tigrova. Imao je državljanstva Hrvatske i Srbije. Rođen je 1974. u Donjem Lapcu, a istraživale su ga i hrvatska i srpska policija zbog šverca droge i oružja. Goran Popović zvani Goksan nakon rata je s bivšim suborcima organizirao šverc velikih količina oružja i droge. Policija je sumnjala da surađuje sa Slobodanom Kašićem, Splićaninom kojem se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplijenjenog u Rijeci, a bio je i povezan sa skupinom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zapljene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu.

Popović je jedno vrijeme 2005. godine živio u Zagrebu, u bijegu od pravosuđa Srbije. Godinu dana ranije s bratom Zoranom je pobjegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje su bili na odsluženju kazne od šest godina zatvora zbog toga što su 2001. oteli podgoričkog poduzetnika Dušana Krstovića. Kad je Zoran Popović iduće godine uhićen u Sloveniji, njegov odvjetnik tražio je da ga se izruči Hrvatskoj jer je "iz sigurnosnih razloga" želio ostatak kazne odležati u nekom od hrvatskih zatvora. Popovići su pobjegli iz Mitrovice mjesec dana prije nego što su mogli biti pušteni na uvjetnu slobodu, a njihov odvjetnik je tvrdio da im je u zatvoru život bio ugrožen.

Smatra se da je ubijeni Goran Popović bio povezan sa suradnicima Darka Šarića, jednog od vođa balkansko-južnoameričke narkomafije koji se pod još nerasvijetljenim okolnostima nakon više godina bijega sredinom ožujka predao policiji Srbije i Crne Gore. Latinoameričke likvidacije balkanskih kriminalaca učestale su nakon Šarićeve predaje.

Hrvatska policija pratila je braću Gorana i Zorana Popovića 2009. i 2010. godine kad su detektirali da su sa svojim bivšim kolegama iz Crvenih beretki organizirali razgranati šverc oružja iz Rusije i Ukrajine u niz zemalja, od Srbije i Makedonije do Amerike, Španjolske i Nizozemske. Bivši pripadnici Arkanovih Crvenih beretki i Zemunskog klana razmilili su se po zemljama Južne Amerike gdje su godinama organizirali šverc narkotika prema Europi. Hrvatskoj policiji je bilo poznato da se sada ubijeni Goran Popović kretao po Latinskoj Americi bez problema prelazeći granice Bolivije, Perua, Ekvadora, Brazila, Argentine i Venezuele.

jutarnji.hr