Radikali Vučiću prijete smrću ako uhiti Šešelja

Vojislav Šešelj
...a srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću poručili da ne pomišlja na uhićenje vođe radikala kada se iz Den Haaga vrati u Srbiju, poručivši mu da se sjeti kako su prošli svi "od Tita do (Zorana) Đinđića" koji su uhitili Šešelja.

Na prosvjedu članova i pristaša radikala u središtu Beograda, Šešeljev zamjenik Nemanja Šarović oštro je poručio vlastima da Šešelja po povratku u zemlju ostave na miru.

"Poručujem Aleksandru Vučiću da se ne igra i ne pomišlja da ga ( Šešelja) uhiti. Neka se sjeti kako su prošli svi oni koji su hapsili Šešelja - od Tita do ?inđića... Svi su oni odavno nestali sa političke scene i to je poruka koju danas upućujemo vladi Srbije", rekao je Šarović.

Naglasivši da Šešelj neće prihvatiti uvjete ICTY-a da u Srbiji bude u kućnom pritvoru, da javno ne nastupa i ne bavi se politikom, Šarović je rakao da će se Šešelj svakako vratititi "možda za dva mjeseca, možda za šest mjeseci" i da će radikali tada krenuti u borbu protiv režima.

"Tada ćemo krenuti da obaramo dosovski režim, jer ono što je nekad bio izdajnik Zoran Đinđić, danas je izdajnik Aleksandar Vučić", rekao je Šarović aludirajući na Demokratsku oporbu Srbije (DOS) na čijem je čelu u vrijeme svrgavanja režima Slobodana Milođevića bio ubijeni premijer Srbije i vođa Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

Radikali su, nakon odvajanja frakcije iz koje je pod vodstvom Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića 2006. godine nastala Srpska napredna stranka (SNS), na izborima 2012. postali vanparlamentarna stranka, a izborni prag nisu prošli ni na prijevremenim izborima u ožujku ove godine.

Potpredsjednik radikala Milorad Mirčić ocijenio je da na svijetu nema dva čovjeka koja Šešelja više mrze od Vučića i Nikolića i da oni "znaju kakva je njihova sudbina i što ih čeka ako se Šešelj vrati".

"Narod u Srbiji može sve oprostiti, ali izdaju nikad ne prašta i ono što rade Nikolić i Vučić se pamti i bit će im vraćeno", rekao je Mirčić.

Potpredsjednik Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović osudio je prijetnje donedavnih stranačkih kolega kao "poruke gole mržnje" i neskrivenu namjeru da "mržnju, nasilje i agresivno ponašanje unesu u politički život".

"Posebno su za osudu otvorene pretnje, praktično smrću upućene predsjedniku Republike i vlade", rekao je Mirović ocijenivši da se tako posredno prijeti i većini građana koji su na izborima glasovaali za Nikolić i Vučića.
Srbijansko ministarstvo pravde potvrdilo je u srijedu da je iz ICTY stigao zahtjev u kojem se u roku od tjedan dana traži odgovor Beograda je li spreman jamčiti da će Šešelj biti u kućnom pritvoru, da neće kontaktirati sa žrtvama i svjedocima i sud izvještavati svakih 14 dana ili odmah ako Šešelj prekrši uvjete privremene slobode.


Hina