FOTO/VIDEO  Putin u Kremlju s predsjednikom R.S. Miloradom Dodikom

Milorad Dodik
Na službenoj stranici ruskog predsjednika objavljeno je da se Vladimir Putin u Kremlju sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom te da su razgovarali o situaciji na Balkanu i pitanjima bilateralnih odnosa. Razmijenjena su mišljenja, kako se navodi, o aktualnim problemima međunarodne politike.

"Predsjednik Rusije je upoznat sa zbivanjima u vezi s referendumom u RS i poželio je da se sve odvije mirno", izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka za RTS.

"Predsjednik Putin izrazio je potporu stabilizaciji u regiji, podršku Daytonskom mirovnom sporazumu, poželio je napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uvjerenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari", rekao je predsjednik Republike Srpske u intervjuu za RTRS.

On je naveo da je na sastanku konstatirano da je suradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu vrlo dobra i uspješna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na gospodarskom planu.

"Izrazili smo zadovoljstvo činjenicom da je` Zarubežnjeft kupovinom Rafinerije i sustava naftne industrije Republike Srpske počeo funkcionirati na najbolji način, da ostvaruje dobit, tako da u tom pogledu postoji sigurnost i jamstvo da se to nastavi", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji interes za gospodarsku suradnju, ulaganja koja su ruski gospodarstvenici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može ponuditi je dobrodošlo na rusko tržište.

"Ovo je bila prilika da predsjednika Ruske Federacije upoznam s razvojem političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i poslije 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci", dodao je Dodik.

"Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda", rekao je Dodik.
Predsjednik Srpskog kaže da je Putina upoznao s činjenicom da Republika Srpska ima rast bruto domaćeg proizvoda od oko tri posto i da to predstavlja njezinu dodatnu sigurnost i da smo spremni raditi na još većem zbližavanju Srpske i Rusije, prenosi RTRS.

"Već krajem godine ćemo se, shodno ranijim dogovorima, naći s guvernerom Sankt Peterburga i tamo promovirati novo Predstavništvo Srpske, što bi trebao biti novi zamašnjak naše suradnje", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je predsjednik Ruske Federacije Putin poželio sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov i šef predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.