Putin u govoru o stanju nacije predstavio niz novih ubojitih oružja te poslao snažnu poruku SAD-u

Vladimir Putin, stanje u naciji
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je održao govor o stanju nacije, dva i pol tjedna prije predsjedničkih izbora.

Govor je otpočeo istaknuvši kako je Rusija postigla uspjeh u očuvanju stabilnosti i jedinstva te prevladavanju izazova s kojima se suočavala u zadnje vrijeme.

"Briga za ruski narod i pomoć građanima da ostvare svoj potencijal te napreduju prioritet je ove vlade", kazao je i istaknuo kako je obveza vladajućih da u predstojećim godinama osiguraju ubrzani razvoj, "što će se osigurati tehnološkim otkrićima".

Dodao je kako se nacije moraju prilagoditi i iskoristiti tehnološka otkrića ili će propasti. "Neuspjeh u tom smislu rezultirat će ekonomskom stagnacijom, gubitkom sigurnosti, 'odljevom mozgova' i drugim problemima, što u konačnici može naružiti suverenitet nacije."

Istaknuo je kako Rusija mora provesti teške, ali potrebne reforme te "stvoriti kreativno i slobodno okruženje za svoje građane, inače će biti izgubljena". Tijekom Putinova govora na velikom ekranu iza njega nizali su se grafikoni s podacima o ekonomskom stanju, demografiji, strukturi radne snage i drugim čimbenicima.

Jedan od ciljeva, naveo je nadalje, jest povećati životni vijek stanovnika na više od 80 godina. "Rusija treba veliki program urbanog razvoja, koji se temelji na modernim pristupima i tehnologijama u arhitekturi, prijevozu i komunikacijama. Razvoj gradova potaknut će i razvoj ruralne Rusije." Naveo je i kako je cilj u idućih šest godina prepoloviti siromaštvo u Rusiji.

Kao jedan od prioriteta naveo je i most koji bi trebao povezivati Rusiju s Krimskim poluotokom, a za koji je kazao kako očekuje da će profunkcionirati ove godine. Nizao je dalje važnost ulaganja u sjevernomorsku flotu ledolomaca, koji će biti ključna kompomenta ambicije da se ojača sjevernomorski trgovački put.

Među važnim ciljevima, istaknuo je, jest i da Rusija postane jedno od glavnih svjetskih centara za pohranu i obradu podataka, a u vezi s time obećao je i daljnja ulaganja u rusku energetsku mrežu, internetsku infrastrukturu i satelitske komunikacije.

Nastavio je o reformi nacionalnog zdravstvenog sustava, dostupbnosti medicinske pomoći u ruralnim dijelovima Hrvatske te načinima za poboljšanje preventivne zdravstvene zaštite u zemlji.

Putin je kazao i kako treba reformirati pravila za dobivanje državljanstva, ne bi li se olakšalo da talentirani i stručni ljudi koji žele pomoći Rusiji dođu u nju živjeti.

Putin je naveo kako Rusija razvija nove rakete kao odgovor na američko povlačenje iz ugovora kojim se smanjuje produkcija i povlači veliki broj balističkih raketa. "Američka arogancija proizašla je iz gubitaka koje je naša zemlja pretrpjela raspadom Sovjetskog saveza", ustvrdio je Putin.

"Drugi je odgovor novi, snažan nuklearni reaktor koji može biti postavljen u morske ili zračne projektile te uvelike povećati njihov domet, koji postaje gotovo neograničen."

Naveo je i kako su okončana ispitivanja hipersonične rakete, koja je trenutno postavljena u južnoj Rusiji. Prilikom testiranja raketa je postigla brzinu od čak 10 Macha. Nazvana je "Bodež" (Kinzhal) i može biti opremljena nuklearnom glavom.

Na koncu je istaknuo i kako Rusija posjeduje i laserske sustave, no dodao je kako zasad po tom pitanju ne želi ulaziti u detalje. "Sve što ste htjeli zaustaviti vašim pravilima - već se dogodilo. Niste uspjeli zadržati Rusiju", poručio je SAD-u.

Godišnji govor o stanju nacije inače se tradicionalno održava u prosincu, no prvi put u ovom desetljeću govor je odgođen za 1. ožujka.

Nadalje, odmak od uobičajenoga predstavlja i mjesto održavanja - inače je predsjednik govor držao u Kremlju, no ove godine on će biti u zgradi Manege u centru grada, gdje će biti postavljeni i veliki zaslon na kojem će biti prezentirane istaknute informacije.