Putin prisegnuo za četvrti predsjednički mandat na čelu Rusije: 'Povijest ne oprašta samo jednu stvar'

Vladimir Putin, Rusija

Nakon što je stari/novi predsjednik Rusije Vladimir Putin položio prisegu, presjednik Ustavnog suda predao mu je simbole državne vlasti i najavio njegovo predsjedanje.

Vladimir Putin u predsjedničkom je govoru rekao da je njegov cilj mirna i prosperitetna budućnost Rusije.

"Moja je dužnost učiniti sve za mir i prosperitet Rusije i njezinih građana", istaknuo je Putin poručivši da Rusiji treba napredak u svim sferama društva. Uvjeren je da će to ostvariti - "Rusija kao jedan veliki tim koji može riješiti sve probleme, svaki zadatak".

"Put prema naprijed nije lagan, to je uvijek težak put, no povijest ne oprašta samo jednu stvar: ravnodušnost i nedosljednost, opuštenost, pogotovo danas kada je svijet na prekretnici, a živimo u vremenu turbulentnih promjena diljem svijeta," naveo je Putin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši časnik KGB-a, došao je na vlast 2000. godine i postao je jedan od najdugovječnijih svjetskih lidera.

Budući da po ustavu nije mogao obnašati više od dva predsjednička mandata, 2008. povjerava Kremlj svom premijeru Dmitriju Medvedevu i preuzima njegovu dužnost. Krajem 2011. najavljuje povratak u Kremlj na novi mandat koji je u međuvremenu produljen na šest godina, što potiče veliki val prosvjeda u zemlji.

U sjeni prosvjeda je i njegova nova inauguracija. Predvodi ih najjači oporbenjak Aleksej Navaljni koji je i uhićen pa pušten.

I dok protivnici režima objavljuju kako je uhićeno preko 2000 ljudi, ruska policija je navela da je bilo samo 300 uhićenja u prijestolnici i 200 u Sankt Peterburgu.