Putin napušta summit G20

Kijev, Rusija, Vladimir Putin, Barack Obama, SAD, jugoslavija, Barack Obama, SAD, Rusija, Vladimir Putin, vruća linija, Francuski predsjednik, Barack Obama, Američki predsjednik, Francois Hollande, EU i Ukrajina, Rusija, Vladimir Putin, Barack Obama, Summit G20, američki Kongres, Rusija, Rusija i Sjedinjene Države, nove sankcije, Vladimir Putin, Barack Obama, EU i Rusija, SAD i Rusija, Vladimir Putin, ISIL, Rusija, SAD i Rusija, povlačenje ruskih snaga, povlačenje, Barack Obama
Ruski je dužnosnik za Reuters izjavio da Putin namjerava preskočiti nedjeljni radni sastanak u sklopu summita i pomaknuti prema naprijed svoj odlazak iz Brisbanea zato što mora prisustvovati sastancima u Moskvi.

Rusija je zanijekala umiješanost u nedavni porast vojnih aktivnosti u Ukrajini, ali to nije spriječilo oštre prijekore koji su joj uputili zapadni političari, uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i kanadskog premijera Stevena Harpera.

Mislim da ću se rukovati s vama, ali vam mogu poručiti samo jedno - morate napustiti Ukrajinu, rekao je Harper Putinu na summitu, po riječima glasnogovornika kanadskog premijera Jasona MacDonalda.

Putinov odgovor nije bio pozitivan, dodao je, ali bez dodatnih pojedinosti.Putinova izoliranost na summitu G20 bila je jasno vidljiva i prilikom zajedničkog formalnog fotografiranja sudionika, jer je postavljen na vanjski rub skupine. Isto tako, dok su Obamu i kineskog premijera Xi Jinpinga po slijetanju u Brisbane dočekali australski guverner i glavni državni odvjetnik, Putina je dočekao doministar obrane.


Putin: Rusija neće dopustiti Ukrajini uništenje protivnika

Rusija neće dopustiti ukrajinskoj vladi da uništi svoje političke protivnike i suparnike na istoku Ukrajine, rekao je Putin u intervjuu za njemačku TV mrežu ARD, istodobno optuživši zapadne medije za pristrano izvještavanje o Ukrajini.

Najvažnije je da se problem ne prikazuje samo s jedne strane, rekao je Putin u objavljenom izvatku iz razgovora, dok će cijeli interview ARD emitirati u nedjelju.


Obama: Ruska agresija predstavlja prijetnju svijetu

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je ruska agresija na Ukrajinu užasna te da predstavlja prijetnju svijetu, dok su europske države zaprijetile Moskvi daljnjim sankcijama ako ne zaustavi dotok oružja i vojnika separatistima.

Govoreći na marginama summita G20 u Brisbaneu, Obama je u središte pozornosti skupa stavio sigurnost i klimatske promjene, tako da su razgovori o globalnom gospodarskom rastu pali u sjenu.

Obama je izjavio da SAD prednjači u suprotstavljanju agresiji Rusije na Ukrajinu, koja predstavlja prijetnja svijetu, a to smo vidjeli u užasnom rušenju (malezijskog zrakoplova) MH17.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, koji također sudjeluje na summitu, rekao je da Moskva mora zaustaviti opskrbu ukrajinskih separatista oružjem i vojnicima i prisiliti ih da prihvate primirje ili će u protivnom biti suočena s dodatnim sankcijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tako je suočen s intenzivnim diplomatskim pritiskom kako bi promijenio taktiku prema Ukrajini.

Obama obećao tri milijarde dolara za globalni klimatski fond

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će SAD uplatiti tri milijarde dolara u međunarodni fond za pomoć siromašnim zemaljama da izađu na kraj s učincima klimatskih promjena stavivši to pitanje u središte summita G20 u Australiji. Zajedno s drugim zemaljama koje su obećale potporu mi ćemo pomoći ranjivim zajednicama sa sustavima za rano upozoravanje, jačom obranom od oluja i otpornom infrastrukturom, rekao je Obama.

Tajming ove Obamine izjave smatra se pritiskom na australskog premijera Tonyija Abbotta, domaćina summita koji je jednom nazvao znanost o klimi apsolutnom glupošću. Abbott se nadao da će sastanak na vrhu biti usredotočen na rast i zapošljavanje.

hrt.hr