Putin i Macron se idući tjedan sastaju u Francuskoj

Odlučan odigrati ulogu posrednika i uključiti ponovno ruskog predsjednika u multilateralne rasprave, francuski predsjednik Emmanuel Macron primit će u ponedjeljak Vladimira Putina u svojoj ljetnoj rezidenciji u Breganconu, pet dana prije sastanka čelnika G7 u francuskom Biarritzu.
 
Primajući Putina, Macron želi ponovno uključiti Rusiju u tu skupinu svjetskih država iz koje je isključena od 2014., nakon sukoba na istoku Ukrajine i aneksije Krima, prenosi Hina.
 
Ruski predsjednik bit će njegov gost na radnom sastanku te potom na večeri, a na dnevnom redu imat će sukob na istoku Ukrajine, zbog kojeg je Rusija, uz aneksiju Krima, izgubila svoje mjesto u G8 i dobila sankcije EU-a.
 
Razgovarat će i o krizama
 
Macron i Putin razgovarat će i o međunarodnim krizama u kojima Rusija igra ključnu ulogu, posebno o ratu u Siriji i tenzijama između Irana i SAD-a oko nuklearnog sporazuma.
 
Za službeni Pariz tempiranje sastanka upravo pred G7 jasno pokazuje želju šefa države da Rusija sudjeluje u multilateralnim diskusijama.
 
Od 2017. ruski i francuski predsjednik u redovitom su kontaktu. "Europa mora biti u dijalogu s Rusijom koja pak treba učiniti napore", rezimirao je Macron u lipnju.
 
Kada se radi o Ukrajini, Pariz se nada otvaranju novog prostora za pregovore i pozvao je Putina da odgovori "na ohrabrujući način" na poteze novog ukrajinskog predsjednika.
 
Pariz pojašnjava da želi zatražiti od ruskog predsjednika da iskoristi svoj utjecaj na saveznike u vezi sa Sirijom i Iranom.