Putin direktno pomogao Trumpu da pobijedi na izborima

Donald Trump

- Sa najvećom mogućom sigurnošću tvrdimo da je Putin utjecao na kampanju kako bi umanjio kredibilitet tajnice Clinton i narušio njene šanse za pobjedu - navodi se u izvješću.

Putin je bio motiviran privatnom osvetom prema bivšoj državnoj tajnici. Medijska kampanja diskreditiranja je uključivala špijunske operacije, uključujući cyber napade, ali i brojne lažne vijesti.

- Predsjednik Rusije ju je javno kritizirao još od 2011., a sve zbog njenih izjava u javnosti za koje je smatrao da ga omalovažaju - stoji u izvješću. Oglasio se i novoizabrani američki predsjednik koji je rekao da hakiranje svakako ne bi ni promijenilo ishod izbora.

- Tražim od članova Kongresa da istraže povjerljive obavještajne podatke koje su prethodno podijelili sa televizijom NBC, a odgovorno tvrdim da takve vrste napada ne bi promijenile konačni rezultat kampanje - napisao je Trump na Twitteru.

Nakon sastanka sa liderima američkih obavještajnih službi, Trump je najavio da planira da imenuje tim koji će sastaviti plan za borbu protiv cyber napada u roku od 90 dana nakon njegove inauguracije 20. siječnja.

- Iako Rusija, Kine i druge zemlje, strane grupacije i pojedinici stalno pokušavaju da prodru u cyber infrastrukturu naših vladnih institucija, biznisa i organizacija, uključujući Demokratski nacionalni komitet, to apsolutno nije imalo efekta na ishod izbora, uključujući činjenicu da nije bilo namještanja na glasačkim strojevima - naveo je Trump u priopćenju koje je naknadno objavljeno, prenosi Reuters.

Ipak, obavještajni dužnosnici su duboko uvjereni da je Rusija bila umiješana u hakiranje, ali sve će biti mnogo jasnije nakon predsjedničke inauguracije.