Pucnjava u vojnoj bazi - 16 ranjenih, 4 mrtva

američka vojska, napad vatrenim oružjem, ubijeni i ranjeni, vojno osoblje, Barack Obama, Pucnjava u Fort Hoodu
...priopćila je američka vojska, dodavši da je po posljednjim informacijama iz bolnice troje ranjenih u kritičnom stanju.

Vojnik, koji se liječio od depresije i anksioznosti, ušao je u dvije zgrade u bazi i nasumično otvorio vatru iz 45-kalibarskog pištolja. Kad ga je sustigla pripadnica vojne policije istim si je pištoljem oduzeo život.

Zapovjednik Fort Hooda general Mark Milley kaže da su motivi za napad još nepoznati. "Nema naznaka nikakve povezanosti s terorizmom", kazao je. "Po prvim rezultatima istrage, možda je u pitanju bila nekakva svađa".

Ovo je treći napad vatrenim oružjem u američkim vojnim bazama u šest mjeseci. Zbio se usred široke nacionalne rasprave o širenju pravila kontrole naoružanja.

Po neslužbenim informacijama napadaču je ime Ivan Lopez (34), ali general Milley to nije htio potvrditi dok se ne obavijesti napadačeva obitelj. Služio je četiri mjeseca u Iraku 2011. i prolazio promatranje za PTSP, ali dijagnoza mu još nije bila postavljena.

Svi ubijeni i ranjeni u napadu su vojno osoblje. Napadač je pucao u zgradi u kojoj je smještena sanitetska brigada i objektu u kojem je smještena administracija prometne postrojbe.

Dužnosnici kažu da je pištolj kupljen u lokalnoj prodavaonici. Vatreno oružje, uz izuzetak vojne policije i osiguranja, zabranjeno je u vojnim bazama.

Među ranjenima, devet ih je na odjelu intenzivne njege u dvije teksaške bolnice, a troje od njih ima ozljede opasne po život.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako mu se "slama srce" zbog pucnjave u Fort Hoodu.

"Otkrit ćemo točno što se dogodilo. Slama nam se srce jer se ovako nešto moglo ponovno dogoditi", izjavio je Obama novinarima u Chicagu, gdje sudjeluje u prikupljanju donacija za Demokratsku stranku.

Baza Fort Hood bila je naime poprište pucnjave i 2009., kada je bivši vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 i ranio 32 osobe.

Obama je, uz ostalo, napomenuo i da su mnogi pripadnici vojnih snaga stacionirani u ovoj bazi više puta sudjelovali u akcijama u Iraku i Afganistanu. "Kada su u svojoj matičnoj bazi moraju se osjećati sigurno. Ne znamo što se večeras dogodilo, ali je očito je da je taj osjećaj sigurnosti ponovno narušen", rekao je Obama.

Pucnjava u Fort Hoodu vraća u pažnju na činjenicu da američka vojska ne uspjeva u potpunosti osigurati svoje baze od potencijalnih napadača koji ih očito sve više doživljavaju atraktivnim ciljevima.

Reuters