Proruski separatisti postavljaju barikade u istočnoj Ukrajini

Ukrajina proglasila mobilizaciju, Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost, Proruske snage, Krim, Rusko ministarstvo obrane, Donjeck, parlament u Kijevu, ukrajina, Rusija, kina, ukrajina, Rusija, EU i Rusija, Pitanje Krima, OESS, ukrajina, Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, Vijeće sigurnosti UN, Donjeck, prosvjedi, ukrajina, Proruske snage, proruski separatisti, ukrajina, Donjeck, Harkiv, Donjeck, proruski separatisti, Vijeće sigurnosti, AK100, ruske oružane snage, ukrajina, ukrajina, građanski rat, proruski separatisti, Ukrajinska vojna ofenziva, ukrajinci, ukrajina, Ukrajina EU, upad tenkovima, žestoki sukobi, broj mrtvih raste, Ukrajina EU, EU i Ukrajina, proruski separatisti, Donjeck, ukrajina, ukrajina, sukobi, proslava Dana Pobjede, Kijev, Donjeck, ukrajina, proruski separatisti, ukrajina, proruski separatisti, Slaviansk, žestoke borbe, ratno stanje, Vladimir Putin, Sergej Šojgu, ukrajinska oporba, ukrajinci, ukrajinska vojska, ukrajina, proruski separatisti, zračni napadi, ukrajina, Rusij
Proruski separatisti pojačali su barikade i pripremili zapaljive bombe u srijedu u zgradi službe državne sigurnosti, koju su zauzeli u gradu Luhansku na istoku Ukrajine, nakon što je vlada u Kijevu upozorila da bi mogla primijeniti silu kako bi uspostavila red.

Ta je zgrada jedna od njih nekoliko u istočnoj Ukrajini koje su zauzeli prosvjednici koji traže regionalne referendume o neovisnosti od Kijeva po uzoru na prošlomjesečni referendum na Krimu nakon čega se taj crnomorski poluotok pripojio Rusiji.

Glasnogovornik policije je demantirao izvješća da su prosvjednici uzeli taoce u Luhansku, a tu su informaciju zanijekali i prosvjednici.

Prosvjednici u Donjecku i dalje se nalaze u zgradi regionalnih vlasti, ali su vlasti okončale okupaciju u gradu Harkivu.

»Rješenje krize bit će pronađeno unutar idućih 48 sati«, rekao je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov novinarima u Kijevu.

»Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rješenje. Manjina koja želi sukob dobit će snažan odgovor ukrajinskih vlasti«, istaknuo je.

Glasnogovornik prosvjednika koji su zauzeli zgradu u Luhansku rekao je da je 50 ljudi tijekom noći napustilo zgradu i da se nastavljaju razgovori o rješavanju krize.

Proruski aktivisti nastavili su postavljati barikade od guma, drvenih sanduka i vreća pijeska. Nekoliko njih imalo je u rukama automatske puške.

»Oni koji su otišli nisu bili spremni ostati i boriti se«, rekao je glasnogovornik i dodao da će se njegovi »vojnici« boriti dok se ne održi referendum o neovisnosti.

Ukrajinska vlada tvrdi da je zauzimanje zgrada dio ruskog plana za podjelu Ukrajine, što Moskva niječe.

Hina