Proruski aktivisti u Donjecku objavili deklaraciju neovisnosti

Proruski aktivisti, Donjeck, Viktor Janukovič, ukrajina, Rusija
Proruski aktivisti koji su zauzeli urede regionalne uprave u Donjecku u istočnoj Ukrajini objavili su u ponedjeljak dokument nazvan deklaracijom neovisnosti regije Donjecka, javljaju ukrajinski mediji.
U Donjecku, bazi svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, oko 120 promoskovskih aktivista koji su se proglasili »narodnim vijećem« Donjecka zauzeli su regionalni parlament.

Neidentificirani bradati muškarac pročitao je objavu »proglašenja neovisne države, Narodne Republike Donjecka« ispred ruske zastave.

»U slučaju agresivne akcije nelegitimnih vlasti u Kijevu mi ćemo pozvati Rusku Federaciju da pošalje kontingent mirovnih snaga«, navodi se u objavi.

Jedan od čelnika proruskih aktivista pozvao je na održavanje referenduma o uspostavi separatističke republike Donjecka i njezinu pripajanju Rusiji ako se birači izjasne za to na referendumu koji će se održati najkasnije 11. svibnja.

»Narodna Republika Donjeck bit će uspostavljena unutar administrativnih granica regije Donjecka. Ta odluka stupit će na snagu odmah nakon referenduma«, rekao je jedan od čelnika samoproglašenog narodnog vijeća na sastanku u zgradi regionalne administracije u ponedjeljak.

Čelnik ukrajinskog Centra za vojno-politička istraživanja Dmitrij Timčuk napisao je na svom facebook profilu da »separatisti Donjecka djeluju točno po planu poslanom iz Moskve«

Hina