Propovjednik Fethullah Gulen

Propovjednik Fethullah Gulen, protivnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pozvao je SAD, gdje je nastanjen, da odbaci zahtjeve za izručenjem Ankare koja ga smatra podstrekačem neuspjela vojnog udara u Turskoj.

U priopćenju Gulen, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u od 1999. godine, nazvao je "smiješnima" izjave Erdogana i turskog premijera Binalija Yildrima prema kojima je on organizator pokušaja vojnog udara turskih vojnika.

Erdogan je "još jednom danas pokazao kako je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritiziraju", kazao je propovjednik koji je nastanjen u Saylorsburgu, u Pennsylvaniji, na sjeveroistoku SAD-a.

"Pozivam američku vladu da odbaci sve napore oko korištenja postupka izručenja za provođenje političke osvete", kazao je on.

"Smiješno je, neodgovorno i krivo sugerirati da imam bilo što s tim užasnim pokušajem puča", ponovio je u priopćenju Gulen koji je već zanijekao ikakvu svoju umiješanost u prvim satima puča.

Fethullah Gulen duhovni je vođa pokreta Hizmet koji se zalaže za umjereni islam u nekoliko desetaka zemalja a vlasti u Ankari smatraju ga terorističkim pokretom.

Turski premijer rekao je u utorak u parlamentu kako je njegova vlada uputila Sjedinjenim Državama četiri dosjea tražeći Gulenovo izručenje.

Bijela kuća navela je kako je američki predsjednik Barack Obama razgovarao u utorak s Erdoganom o turskom zahtjevu za izručenjem te da je ponudio Turskoj pomoć u istrazi oko neuspjelog vojnog udara.

Hina