Pronađena tijela ubijenih kosovskih Albanaca

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine, EULEX, kosovski Albanci, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovo
...za koji se sumnja da je masovna grobnica u kojoj su pokopana tijela 250 Albanaca, javljaju beogradski elektronički mediji.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine i Povjerenstvo vlade Srbije za nestale počeli su početkom tjedna iskopavanje u Rudnici, na mjestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana tijela oko 250 ljudi.

U Tužiteljstvu pretpostavljaju da su tijela prebačena tijekom povlačenja srpskih snaga s Kosova u lipnju 1999. godine i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne postrojbe policije.

"Srpske vlasti su zajedno s ekspertima EULEX-a iz Odjela za sudsku medicinu i forenzičkim stručnjacima iz kosovskog Odjela za sudsku medicinu tijekom ispitivanja lokacije u kamenolomu Rudnica u općini Raška otkrili posmrtne ostatke", navodi se u priopćenju EULEX-a.

Kako je izvijestio Radio Slobodna Europa (RFE), Odjel za sudsku medicinu na Kosovu navodi da su nakon "iskapanja, danas oko 12,20 sati, u blizini jednog objekta, pronađene kosti i odjeća ubijenih žrtava iz posljednjeg rata na Kosovu".

Iskapanju i pretrazi kamenoloma nazoče i EULEX-ova postrojba za istraživanje ratnih zločina, Povjerenstvo srbijanske vlade za nestale i predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Tužiteljstvo za ratne zločine priopćilo je u srijedu da su iskapanja u Rudnici predviđena do kraja ovog tjedna, dok se, prema najavama EULEX-a, iskapanja nastavljaju i idućih dana.

Prema podacima vladina povjerenstva za nestale od 9. prosinca, na Kosovu se vodi kao nestalo 1.750 osoba, među kojima su 529 srpske i nealbanske nacionalnosti, dok su ostali kosovski Albanci.

Kako je tada najavio predsjednik tog povjerenstva Veljko Odalović, od Prištine će idući tjedan biti zatraženo otvaranje arhiva paravojne postrojbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Skoplju jer bi podaci u njima mogli pomoći i rasvjetljavanju sudbine više stotina nestalih s područja Kosova.

Hina