Proglašeno izvanredno stanje, jedna osoba poginula, snimljen šokantan trenutak kad se u gomilu zaletio auto

prosvjedi amerika

... nacionalista i protuprosvjednika. Američki rasisti organizirali su okupljanje pod nazivom "Ujedinimo desnicu" zbog najave kako će se iz Charlottesvillea ukloniti kip konfederacijskog generala Roberta E. Leeja.

Uoči subotnjeg skupa, američki rasisti su petak navečer su marširali s upaljenim bakljama prema sveučilištu, skandirajući "Krv i zemlja", "Nećete nas zamijeniti" i slične parole. Razišli su se nakon što je policija došla i proglasila skup nezakonitim.

Danas su u gradu bile raspoređene jake policijske snage, a osim interventne policije pozvana je i nacionalna garda Virginije.

"Sada je jasno kako se javni red i mir ne može očuvati bez dodatnih snaga i kako su prosvjednici, mnogi od njih iz drugih država, dovedeni kako bi ugrozili naše građane i našu imovinu. Zgađen sam mržnjom, zatucanošću i nasiljem koje su prosvjednici donijelu u nađu državu u protekla 24 sata", rekao je guverner Virginije Terry McAuliffe. Proglasio je izvanredno stanje, a skup je zabranjen.

Policija je malo prije podneva počela rastjerivarati prosvjednike, no bilo je već prekasno. Na nekoliko mjesta izbili su sukobi prosvjednika i protuprosvjednika. U jednom trenutku, u mnoštvo se zaletio auto, u sukobima je najmanje 19 ozlijeđenih. Gradonačelnik je objavio kako je jedna osoba preminula.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana", poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu, prenosi Reuters.

"SVI se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

"Naša zemlja potiče slobodu govora, ali komuniciramo bez mržnje u našim srcima. Ništa dobro ne može proizaći iz nasilja", napisala je pak Melania Trump na Twitteru.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata.