Prirodna katastrofa skrivala tajnu Torinskog platna?

torinsko platno, torinsko platno, tajna
Torinsko platno poznata je kršćanska relikvija. Mnogi vjeruju kako je komad tkanine zapravo pokrov u koji je nakon smrti umotan Isus, a na kojem je vidljiv obris muškog tijela.
Već dugo podjednako intrigira i kršćane i znanstvenike. Studija Sveučilišta Oxford iz 1988. godine pokazala je da je platno staro tek 728 godina, međutim nova studija tvrdi da je potres u Jeruzalemu 33. godine mogao ne samo stvoriti sliku, nego i biti odgovoran za pogrešne procjene starosti.

Talijanski tim stručnjaka vjeruje kako je snažan potres magnitude 8.2 bio dovoljno jak da otpusti neutronske čestice iz smrskanog kamenja. 'Ova poplava neutrona mogla je utisnuti sliku na laneni mrtvački pokrov', kažu. Došlo je i do promjene razine ugljika koja je dovela do zabune u procjeni starosti, objasnio je profesor Alberto Carpinteri.
Znanstvenici teoriju temelje na eksperimentu u kojem su stijene lomili pod ogromnim pritiskom. Tijekom procesa otpustile su se neutronske čestice. Snažan potres mogao je postići isti efekt, tvrde.
Idući korak trebala bi biti molekularna analiza tkanine pomoću najnovijih tehnologija, ali nju treba dopustiti papa Franjo. Analiza bi trebala potvrditi ili opovrgnuti teoriju zračenja.

dnevnik.hr