Prijetnja krvoprolićem skupine Al Šebab: Krv će teći potocima

masovna ubojstva, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, suniti, Al Shabaab, kenija, Al kaida, Al Shabaab, Al kaida, kenija, Somalija , Ekstremisti ISIL-a, ISIL, U proglasu ISIL-a, nakon počinjenih egzekucija, John Kerry, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Konvencija o genocidu, genocid
Somalijski islamisti skupine Al Šebab zaprijetili su u subotu Keniji »dugim i strašnim ratom« i »novim krvoprolićem«, dva dana nakon pokolja 148 ljudi, uglavnom studenata, na sveučilištu u Garissi, na istoku Kenije.

»Ako Bog da, ništa nas neće zaustaviti u našoj osveti za pogibiju naše muslimanske braće sve dok vaša vlada ne prekine progon i dok sva muslimanska područja ne budu slobodna od kenijske okupacije«, poručili su u priopćenju na engleskom jeziku.

»Do tog dana krv će teći potocima u kenijskim gradovima, bit će to dug i strašan rat kojega ćete vi, stanovnici Kenije, biti prve žrtve«.Napad na sveučilište u Garissi je najteži na tlu Kenije nakon Al Kaidina napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju 1998. (213 mrtvih).

Islamisti povezani s Al Kaidom kažu u priopćenju, čiju je vjerodostojnost potvrdio glasnogovornik skupine, da su tijekom napada odvojili muslimane od kršćana a potonje su zatim pobili.

Islamisti spominju i »neopisive strahote«, kako kažu, koje kenijske vlasti čine nad muslimanima na jugu Somalije otkako je koncem 2011. počela vojna intervencija protiv pripadnika Al Šebaba te zadnjih desetljeća na kenijskim područjima uz somalijsku granicu, gdje živi velik broj Kenijaca somalijskog podrijetla i Somalijaca.

Napadači u Garissi su htjeli »osvetiti smrt desetaka tisuća muslimana koje su ubile kenijske sigurnosne snage«, ističu.U petak je Nairobi poručio da se neće dati »zastrašiti« islamističkim prijetnjama.

No Al Šebab prijeti novim napadima na »škole, sveučilišta, radna mjesta pa i vaše domove«, kako bi kaznili Kenijce zbog izbora sadašnje vlade.»Slobodnom odlukom ste izabrali svoju vladu i trpjet ćete posljedice svojih čina«, nastavljaju islamisti, optužujući Kenijce da »puštaju vladu da provodi represivnu politiku a ne prosvjeduju« te da takvu politiku »podupiru« na izborima.

Hina